Gör din resa hörd

3 april 2024
Trafik och resor

Under 2019 genomfördes en resvaneundersökning i Nyköpings kommun. Nu är det dags att genomföra en uppföljande undersökning hur Nyköpingsborna reser. Resultaten kommer sedan att utgöra för att planera för ökad tillgänglighet i samhället, ökat hållbart resande och planering av ny väginfrastruktur.

Ny undersökning 

Under våren genomför Nyköping kommun en ny undersökning om Nyköpingsbornas resvanor; det är fem år sedan sist. Undersökningen går ut till 4200 slumpmässigt utvalda invånare i kommunen för att få svar på frågor om bland annat vilken tillgång de har till olika färdmedel och vilka resor de gör under en specifik dag. 
-För att kunna bemöta behovet av tillgänglighet i framtiden och i samband med att kommunen växer är det viktigt att veta hur människor reser och rör sig i sin vardag, säger Magnus Bäckmark trafikstrateg i Nyköpings kommun.

Det går att svara antingen genom den pappersenkät som skickas ut eller i en webbenkät som kommer finnas tillgänglig på både svenska och engelska. Resultatet av undersökningen presenteras under hösten 2024.

Den svåraste åldersgruppen att nå ut till är de mellan 16–24 år. Förhoppningen är att det kommer vara fler i den ålderskategorin som svarar på enkäten denna gång. 
-Vi är väldigt angelägna om att få veta mer om ungas resvanor, här behöver vi all input vi kan få, säger Magnus Bäckmark.

Han betonar värdet i att alla tar sig tiden att svara och ser fram emot att få ta del av resultatet. 
- Oavsett om man går cyklar, åker buss, kör bil eller EPA. För oss är vartenda svar viktigt då det bidrar till att förbättra tillgängligheten i Nyköpings kommun och blir ett underlag för framtida stads- och samhällsplanering.

Läs om undersökningen: nykoping.se/resvanor