”Ni föreningar gör skillnad”
Ännu en välbesök föreläsning om gängkriminalitet
Hur skyddar vi tillsammans våra barn och unga från kriminalitet? Det var frågan när Nyköpings föreningar samlades på Träffen 24 april för en föreläsning arrangerad av Polisen och Socialtjänsten. Med 150 deltagare och ett tydligt budskap: Föreningslivet är avgörande för trygghet och framtidstro.
– Vi är förskonade från större kriminella nätverk i Nyköping, men det vore naivt att tro att vi är förskonade helt. Rekrytering sker lokalt, även här. Vi behöver er hjälp. Ni gör skillnad, säger Joakim, områdespolis i Nyköping.
Föreläsningen lyfte de nya möjligheterna till samverkan som den kommande socialtjänstlagen innebär och konkreta skyddsfaktorer diskuterades – som en aktiv fritid, trygga vuxna och starka relationer.
Gängen finns där barnen är
Dagens rekrytering till kriminalitet sker ofta digitalt, via sociala medier och krypterade appar. Det handlar inte längre om träffar i en skum gränd, utan om meddelanden som når barn i deras egna rum.
– En 13-åring med krypterad app som Signal? Det är något att reagera på. Vi vuxna måste ta ansvar och våga vara nyfikna, säger Elin, områdespolis.
Kriminaliteten påverkar barn på flera nivåer – både som rekryterade och som brottsoffer. Hot, utpressning och manipulation är vanliga verktyg för att få barn att medverka. Även flickor utnyttjas, ofta i mindre synliga roller.
Föreningslivet – en nyckel till framtidstro
Socialtjänsten lyfte vikten av tydliga gränser, fungerande fritid och engagerade vuxna. Brist på fritidsaktiviteter, tidig droganvändning och skolsvårigheter ökar risken för att dras in i kriminalitet.
– Barn som har en meningsfull fritid löper mycket mindre risk att dras in i kriminalitet. Ledare och tränare spelar en avgörande roll – de ser barnen i andra sammanhang än skolan och familjen. Barn behöver framtidstro för att kunna säga nej till snabba pengar och lockelser. Här spelar föreningslivet en jätteviktig roll, säger Sara, SSPF-samordnare.
Föreningsledare, tränare och andra vuxna i barns närhet är ofta de som ser förändringar först. Att en ungdom plötsligt byter umgänge, tappar intresse för träning eller kommer i nya dyra kläder kan vara varningssignaler.
Ett gemensamt uppdrag
Föreläsningen avslutades med en uppmaning:
– Ni kan göra skillnad. På riktigt. Tillsammans kan vi ge våra barn den framtid de förtjänar.
Röster från kvällen:
Flera föreningar lyfte behovet av stöd från kommunen och polisen i att ta fram gemensamma riktlinjer, utbilda ledare och skapa fler trygga mötesplatser som spontanidrott på kvällar och helger.
– Låt ljusen vara tända på alla skolgårdar, basket- och fotbollsplaner så fort det blir mörkt. Då kan fler unga spontanleka.
Andra lyfte vikten av att lyssna utan att döma, våga ställa frågor och skapa en miljö där det är okej att göra fel – men också att göra rätt igen.
– Det är enkelt att utesluta någon som gjort fel, men det är sällan rätt väg. Vi måste våga möta problemen istället för att kapa banden. Det är tufft, men som ledare har vi en viktig roll i att visa vägen framåt.
– När du ser nya ungdomar du inte känner igen, gå fram och fråga på ett schysst sätt vilka de är. Kanske vill de vara med i laget, egentligen?
– Vi har redan mött ungdomar som riskerar att hamna fel. Nu behöver vi kraftsamla tillsammans. Och vi behöver mer resurser för att orka.
– Jag trodde inte att jag var viktig. Men när ungdomar jag knappt känner kommer fram på Rosvalla och säger Tjena bror – då inser jag att jag faktiskt är någon i deras liv.
Mer information
Se informationen som visades under kvällen och annat informationsmaterial på webbsidan nykoping.se/gangsnack
Fler föreläsningar i ämnet
Säkrare skärmtid • 6 maj • Culturum, Nyköping
Samtal om tjejer i gängkriminalitet • 13 maj • Alla Helgonakyrkans församlingshem, Prosten Phils gränd 3, Nyköping