Gängsnack drog fullt hus på Culturum
Kvällen om Gängsnack på Culturum fick många nöjda besökare. ”Fantastiskt bra, mer föräldrastöd behövs. Jättebra tips! Att man kan få så mycket viktig information på en gång.” Så lät ett antal röster som också beskrev att de nästan blivit tårögda av informationen från scenen.
Gängsnack drog fullt hus på Culturum. Kvällen arrangerades av polisen i Nyköping i samverkan med ungdomsteamet inom socialtjänsten. Ett stort antal poliser närvarade. Ett populärt gästspel gjordes av Nyköpings tidigare gruppchef för områdespolisen Lotta Thyni som nu jobbar som kommunpolis i Botkyrka med grova brott. Många minns henne och en fanclub ungdomar på första bänk sprang glada upp på scenen när allt var slut. Hon möter familjemedlemmar varje dag som är offer för den kriminalitet deras barn blivit indragna i och berättade tragiska historier.
"Vill kroka arm med er föräldrar"
I foajén välkomnade ett stort antal föreningar med öppen verksamhet de anslutande besökarna och berättade om den verksamhet de bedriver. De fanns också kvar efter föreläsningen för att svara på frågor. Polisen och kommunens brottsförebyggare fanns också på plats i foajén för att prata med besökarna
- Vi är här ikväll för att vi vill kroka arm med er och förhindra och försvåra att fler barn och unga dras in i kriminalitet. Vi vill inte att fler ska dö och ska vi kunna möta den här utvecklingen måste vi göra det tillsammans – föräldrar, skola, socialtjänst och föreningsliv, sa Lotta Thyni som inledde kvällen.
En handuppräckning bland publiken visade att nästan alla var föräldrar, att väldigt många representerade skola och att många var från föreningslivet. En hel del unga fanns också bland publiken. .
Många frågor fick svar
Under kvällen visades en helt ny nationell presentation som polisen vill använda över hela landet. Nyköping blev första kommun att få ta del av den. Ett nytt digitalt AI-tolkningsverktyg gjorde att ett 30-tal personer kunde förstå föreläsningen. Den innehöll filmer, varningstecken, olika tips och vem man ska kontakta om man är orolig bland annat.
Börja kolla mobilen!
Tydliga råd gavs om hur man som förälder bör förhålla sig till barns mobiltelefoner och appar. Med mobilernas hjälp har rekryteringen till kriminalitet flyttat in i barnens egna rum. Därför ska ni fråga:
- Vilka appar har de i sina mobiler? Appar som Signal, Telegram eller meddelandefunktioner via spel används för rekrytering, de bör dom inte ha.
- Varning för TikTok och Snapchat som också fungerar som kanaler för uppdrag.
- Äger du som förälder mobilabonnemanget och barnen är under 18 år har du all rätt att kolla telefon och lösenord.
- Gör även "husrannsakan" i barnens rum, där kan ni hitta mycket
Röster från informationskvällen 8 oktober
Ung mamma: ”En helt fantastisk kväll, jag är både tagen och tårögd. Vi måste jobba mer med föräldraskapet, känner det själv och fick många tips. Att det fanns så här mycket information att få på ett och samma ställe är helt otroligt.”
Vännerna: ”En otrolig kväll vi varit med om. Vi är verkligen rörda av hur de berättat för oss om allt som pågår. Vi vill ha fler såna här kvällar och informationer, det behövs massor!”
Mamma och dotter: ”Den här kvällen har tydligt tryckt på det som är viktigt, inte pratat runt det som vi så ofta gör. Som vuxen är det lätt att vara naiv, att inte förstå eller vilja se vad som pågår. Det här får oss alla att fundera. Ett stort stöd för alla föräldrar.”
Din ungdomsjour: ”Vi har pratat med många ikväll och det har varit så värdefullt. Alla vi som är här har ett ansvar att inte se på hur unga dras in i kriminalitet. Vi MÅSTE hjälpas åt att ställa tuffa frågor, ta de svåra samtalen och agera. Och göra det tillsammans.”
Mer material publiceras inom kort
Läs mer om Gängsnack på nykoping.se/gangsnack. På den webbsidan kommer polisens presentation att laddas upp liksom de frågor som ställdes via Menti. Många av dem besvarades av en panel på scenen med representanter för skola, fritid, säkerhet, socialtjänsten och polisen. Frågor och svar från kvällen publiceras i sin helhet på sidan när de sammanställts.