Gäddfabriken i Snäckviken har öppnat

17 maj 2024
Hållbar utveckling - Agenda 2030

Nyköpings kommuns nyaste strövområde är nu invigt och öppet för allmänheten. Här samsas både fågel, fisk och människa.

Gäddfabriken, en anlagd våtmark som gynnar fisk- och fågellivet i Östersjön, ligger i Strandstuvikens naturreservat på Arnö.

Syftet med våtmarken är att främja biologisk mångfald och återskapa gäddans naturliga lekplats att fortplanta sig i.

- Det här är viktigt och bra för att stärka beståndet av gäddan i Östersjön, eftersom deras naturliga föryngringsplatser över tid har minskat i antal. Då förbättras balansen i havet. Våtmarker gör att vattnet från jordbrukslandskapet stannar upp innan det kommer ut i Östersjön. Då sedimenteras näringsämnen på botten i våtmarken i stället för att rinna med vattnet ut i havet, vilket minskar övergödningen, säger Ellen Weidman Wachtmeister, markförvaltare i Nyköpings kommun.

I och med våtmarkens återställande är det också lättare att ströva i området, som binder samman Strandstuviksskogen med Snäckvikenskogen.

- Nu kan man gå hela vägen från fågeltornet i nordost till Lilla Flättna i sydväst, säger Ellen Weidman Wachtmeister.

Fakta

Återställda våtmarker är områden som tidigare dikats ur för att bli odlingsmark, eller växt igen och torkats ut. Genom insatser blir det återigen ett område som passar den kustvandrande gäddans lekområde, där vattnet ska vara grunt, innan fisken tar sig vidare ut i havet igen.

Våtmarkerna gynnar hela näringskedjan, eftersom även insekter trivs i det grunda, varma vattnet. Det lockar till sig både mindre fåglar och större rovfåglar.