Fortsatt ekonomiska utmaningar efter april-prognosen

31 maj 2024
Kommun och politik

Trots ett flertal genomgripande ekonomiska åtgärder under våren visar även årets andra budgetprognos på ett stort underskott för 2024. Ytterligare ökade kostnader och minskade intäkter är orsaken.  

Årets andra budgetprognos baseras på resultatet per den sista april och den visar ett helårsresultat på -51 miljoner kronor, vilket är 26 miljoner bättre än årets första prognos i februari. Prognosen avviker dock med 217 miljoner från det budgeterade resultatet för 2024. En rapport presenteras för kommunstyrelsen måndag 3 juni. 

Sedan årets första budgetprognos presenterades har en rad åtgärder genomförts – och planeras för att genomföras - inom kommunens verksamheter.

- De åtgärder som har tagits fram ger 67 miljoner men tyvärr påverkar omvärlden oss negativt med ytterligare 42 miljoner, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande. Nu behövs fler åtgärder för att kommunen ska få en hållbar ekonomi, både på kort och lång sikt.

Kostnader som till exempel ersättningar till friskolorna bedöms öka mer än beräknat samtidigt som intäkterna från markförsäljningar har behövt justeras ned. Skatteintäkterna minskar också något ytterligare i jämförelse med den tidigare prognosen.

Division Utbildning genomför en rad effektiviseringar och anpassningar i organisation som kan minska kostnaderna i år med 31 miljoner kronor. Åtgärderna ger helårseffekt först nästa år vilket innebär att nästan hela det underskott som beräknades i februari på 80 miljoner kronor kan hämtas hem. Divisionen visar för 2024 -49 miljoner. 

Åtgärder vidtas även i division Social omsorg där det beräknade underskottet för helåret bedömdes vara 100 miljoner kronor i februari, nu är det -91.

Även om underskotten finns i de två största divisionerna är frågan om hur kommunen ska komma till rätta med ekonomin en uppgift för alla verksamheter.

- Sedan i mars har alla chefer uppmanats att vara restriktiva och se över sina möjligheter att effektivisera och anpassa sina verksamheter, säger Ahmad Eid (M), kommunalråd. Flera konkreta och bra åtgärder har tagits fram, men som tyvärr inte räcker. 

Vid kommunstyrelsens sammanträde måndag 3 juni fattas beslut om eventuellt kommande uppdrag till tjänsteorganisationen för att ytterligare åtgärda det ekonomiska underskottet.