Förslag till nya strategier för vatten och avlopp samt dagvatten och skyfall

5 februari 2024
Bo, bygga och miljö Kommun och politik Nämnder - Kommunstyrelsen Hållbar utveckling - Agenda 2030

Kommunstyrelsen förväntas fatta beslut om en ny strategi för vatten och avlopp (VA) samt en strategi för dagvatten och skyfall vid sitt sammanträde måndag 5 februari.

Syftet med strategi för vatten och avlopp är att verka för en långsiktig och hållbar utveckling av VA-försörjningen i kommunen. Vatten är en av våra viktigaste resurser. Det handlar om att både säkra dricksvatten och bevara naturliga miljöer. Utvecklingen av VA-försörjningen har därmed betydelse för vattenförvaltningen i kommunen. Strategin omfattar ställningstaganden inom tre områden: övergripande, allmänt VA och enskilt VA.

Strategiska ställningstaganden för en långsiktigt hållbar dagvatten- och skyfallshantering konkretiseras i en egen strategi. Strategin visar på hur dagvatten och skyfall ska hanteras i både ny och befintlig bebyggelse, till exempel när nya detaljplaner tas fram. Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från ytor så som hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar. Skyfall är kraftig nederbörd som riskerar att orsaka tillfälliga översvämningar i den bebyggda miljön.

Ärendena har tidigare varit uppe för beslut hos miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 5 december 2023. Strategierna ska efter beslut hos kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige för antagande.

Ta del av underlag för beslut.