Företag och gymnasieskolor ställer ut på Gymnasiemässan

21 oktober 2024

Onsdag 23 oktober är det dags för årets Gymnasiemässa på Rosvalla. Mässan är ett tillfälle där elever i årskurs 8 och 9 får information från Nyköpings gymnasieskolor inför sitt kommande gymnasieval. På årets mässa finns en utökad del där företag finns på plats för att ge de blivande gymnasieeleverna en tydligare bild av vilka karriärmöjligheter och yrkesroller som finns efter studenten.   

Gymnasiemässan arrangeras varje år på Rosvalla och välkomnar elever i årskurs 8 och 9 från Nyköping, Oxelösund, Trosa, Vagnhärad och Gnesta.

  • Eleverna besöker mässan enligt ett förbestämt schema under dagen.
  • Mellan klockan 17.00 – 19.00 är mässan öppen för vårdnadshavare och deras barn samt för allmänheten.

Samverkan med näringslivet

För att ge eleverna chansen att upptäcka nya yrkesområden och vidga sina perspektiv inför gymnasievalet, finns i år en ”företagsdel” på mässan. Företag från en rad olika branscher har en egen monterplats i foajén på Rosvalla, där elever kan ställa frågor om yrken, framtida rekryteringsbehov, praktikplatser med mera. Företag från Nyköping, Oxelösund och Gnesta deltar.

Ett av de företag som ställer ut är Scania Sverige i Nyköping och Annette Skeppström, people business partner på företaget berättar:

- Servicetekniker är en bristkompetens i vår bransch och det är viktigt för oss att inspirera fler att välja yrket. Vår förhoppning med att delta är att öka söktrycket till fordonsprogrammet och visa oss som en potentiell arbetsgivare. 

Om Gymnasiemässan

Gymnasiemässan är ett uppdrag från Barn- och Utbildningsnämnden i Nyköpings kommun, där syftet är att visa utbudet av gymnasieskolor som finns i Nyköping för elever i klass 8 och 9 i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Vagnhärad och Gnesta. Nyköpings gymnasiemässa är en av de största i landet.

Mer information om mässan samt lista på vilka gymnasieskolor som ställer ut, finns på webbplatsen nykoping.se/massa.