Förändringar i mottagande av asbest på Björshult

7 december 2023
Bo, bygga och miljö Företag och näringsliv

Senast 1 mars 2024 kommer mottagningen av större mängder asbest på Björshult att upphöra. Därefter tas enbart mindre mängder asbest emot, med en begränsning på max 100 kg per tillfälle och dag.

Förändringen beror på att deponicellen för asbest på Björshult snart är full. När cellen är full kommer deponeringen att upphöra och deponin kommer att sluttäckas. 

Från 1 mars och framåt kommer kunder (privatpersoner, företag och verksamheter) att kunna lämna max 100 kg asbest per tillfälle och dag på Björshult. 

Om det skulle komma in mer asbest än beräknat kan deponicellen på Björshult bli full tidigare än planerat. Det innebär att begränsningen på 100 kg kan börja gälla tidigare än det planerade datumet.

Förändringen påverkar de företag, verksamheter och privatpersoner som vill lämna större mängder asbest. Det finns också angränsande kommuner som hänvisar till Björshult som asbestmottagare. 

Information kommer inom kort att skickas per post till de kunder som återkommande lämnar stora mängder asbest till Björshult.

Det här gäller vid lämning av asbest från 1 mars: 

• Den som vill lämna asbest tar kontakt med infartskontrollen vid ankomst till Björshult (gäller redan idag).
• Asbest ska vägas över vågen i infartskontrollen. Max 100 kg/tillfälle och dag får lämnas av kunden.
• Asbest tas emot i en container på avfallsanläggningen (ej på ÅVC:n).
• Förpacka asbesten i byggplast eller tjocka plastsäckar som rymmer max 10 kg. Förpackningarnas vikt får inte överstiga vad en person kan lyfta, man ska själv kunna lägga ned asbesten i containern. Förpackningarna ska vara ordentligt tejpade och väl förslutna, och uppmärkta med texten asbest. 
• Taxan för mottagning av asbest föreslås höjas till 2000 kr/ton fr o m 1 mars 2024. Höjningen motiveras av att asbest inte längre kan deponeras utan istället kommer att transporteras av kommunen till avfallsanläggning på annan ort. Taxan kommer att beslutas av kommunfullmäktige i december.

Företag och verksamheter som lämnar större mängder asbest

Företag som vill lämna större mängder asbest (mer än 100 kg) uppmanas att ta kontakt med andra avfallsanläggningar, exempelvis Vika Avfallsanläggning i Katrineholm eller Tekniska Verken i Linköping AB. 

Kommunen rekommenderar företag att undersöka möjligheten att själv lagra asbest upp till 1 ton/tillfälle innan borttransport. Detta sker via en anmälan till miljöenheten via e-tjänst: nykoping.se - Miljö - Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Privatpersoner som lämnar större mängder asbest

Privatpersoner får inte lämna asbest till de avfallsanläggningar som nämns i stycket ovan. En privatperson som har större mängder asbest än 100 kg att lämna rekommenderas att ta hjälp av ett privat företag för borttransport.