Foodtrucksen intar Åkrokens torg 2 september

30 augusti 2024
Kommun och politik Uppleva och göra

Från och med måndag 2 september hittas foodtrucksen som tidigare parkerat på Stora torget i stället på Åkrokens torg, vårt nyaste torg som sen länge planerats för just foodtrucks och mat-aktiviteter. 

Åkrokens torg är byggt på samma plats där det medeltida Rådhustorget en gång låg. I modern tappning ingår nu även en lekpark strax intill Å-promenaden. Det nya torget har sittplatser och belysning och är helt och hållet anpassat för verksamheter som serverar mat, med smidig anslutning till el och vatten. 

- Vi har valt att skapa ett torg och en park med utsikt ner mot ån, bland annat genom att plantera bara några få nya buskar och träd så att siktlinjen inte skyms, säger Johan Rubin, chef för Gata, Park, Hamn på Nyköpings kommuns Tekniska division.

I slänten mellan torget och lekparken finns även där flera sittplatser.

Som besökare tar man sig enkelt till Åkrokens torg både till fots, med cykel eller med buss. För den som kommer med bil finns det parkeringsplatser i närheten. 

Fler levande torg i Nyköping

Nyköping växer och olika aktiviteter arrangeras både på kort och lång sikt för att utveckla stan och göra våra allmänna platser trevliga och tillgängliga. Under sommaren har en rad arrangemang genomförts på, och i anslutning till, Stora torget för att fler människor ska vistas där, och därigenom göra platsen mer levande. 

- Inte minst Park till Park visar möjligheten med våra parker, torg och gångstråk. Just Åkrokens torg förvandlades till dansbana under stadsfesten, vilket var väldigt populärt, säger Monika Peña Calderon, projektledare för Levande torg på Näringslivsenheten i Nyköpings kommun.

Satsningen Levande torg fortsätter under hösten och nu är det alltså dags för ännu en yta att få mer liv och rörelse.

- Flytten av foodtrucksen har fått en del ris men också ros av allmänheten. Vi hoppas förstås att både nya och gamla foodtrucks-kunder hittar till Åkrokens torg från och med måndag 2 september, och att Nyköpingsborna är redo att upptäcka en ny plats i stan, säger Johan Rubin.

Eftersom både platsen och satsningen är nya erbjuds de näringsidkare som ställer sin foodtruck på Åkrokens torg en kostnadsfri testperiod under hösten.

Rådhusets framtid

Under sommaren förvandlades nedervåningen i Rådhuset till Maria Gripes värld. Barnaktiviteterna fortsätter framöver på lördagar och söndagar. Senare i vinter startar en renovering invändigt av den mer än 300 år gamla fastigheten, och till våren 2025 är det dags för utsidan att renoveras. På vilket sätt Rådhuset ska användas i framtiden finns det ingen plan för i dagsläget, inte mer än att ambitionen är att det ska vara publik verksamhet.