Fest när Östra skolan invigde ny matsalssatsning

2 oktober 2024

I måndags var det nyinvigning av skolrestaurangen på Östra skolan och eleverna hade röstat fram namnet på sin nya skolrestaurang. Matsalen och måltidsmiljön har gjorts om för att främja mer aktiva och hälsosamma skoldagar. 

Östra skolan är sedan i mars certifierad av Generation pep för sitt arbete. En viktig del är måltiderna och hälsosam mat. Måltidsservice och skolan har tillsammans arbetat för att förbättra måltidsmiljön, ge eleverna mer inflytande genom måltidsråd och anpassa utbudet efter barnens önskemål i den mån det går. 

- Just måltidsmiljön är otroligt viktig för hur eleverna upplever hela måltiden. Tillsammans har vi försökt göra en mysigare och lugnare skolrestaurang med små medel inför nyinvigningen, berättar biträdande rektor Mirza Ljuca.

Några av de förändring man gjort är:

  • Möblerat om, så att serveringen är rummets mittpunkt och skärmat av så att det blir ”rum i rummet” för en lugnare miljö.
  • Målat om ena väggen i en lugn grön nyans.
  • Jobbat med mysig belysning och växter.  
  • Satt upp enhetliga tavlor för ett lugnt intryck med Nyköpingsmotiv.

Medarbetare håller upp skylt med texten Österangen

-  För oss på Måltidsservice är det viktigt att den hälsosamma maten som vi serverar ska hamna i magen på eleverna och vi har arbetat tillsammans med skolan utifrån olika perspektiv för att uppnå detta. Ett exempel är ”Smaktorget” där eleverna får testa nya smaker, säger Cattis Stridh, verksamhetsutvecklare på Måltidsservice. 

”Smaktorget” är ett serveringsbord där eleverna kan testa lite nya smaker, som nya sallader, grönsaker i olika former, dipp gjord på grönsaker och bönor med mera. Detta för att skapa nyfikenhet och för att uppmuntra barnen till att våga prova.

Vid invigningen samlades alla elever på skolgården. Biträdande rektor höll tal , klippte rött invigningsband och specialskriven musik spelades. Efter lunchen i Österangen fylldes skolgården av olika aktiviteter.

Om Generation Pep

Generation Peps arbete utgår från Barnkonventionen, Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS) och de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023), och de samarbetar med etablerade kunskapspartners. Läs mer på Generation peps webbplats.