Elever minskade matsvinnet genom att lassa lagom

20 december 2023
Barn och utbildning Bo, bygga och miljö

Personalen i de kommunala skolköken arbetar ständigt med att minska matsvinnet och har gjort stora insatser hittills. Under hösten har fokus även riktats mot det eleverna själva kan påverka – hur mycket de kastar från sina egna tallrikar vid skolluncherna.

Sedan år 2020 pågår ett ständigt arbete i kommunen för att det ska kastas mindre mat. Det har gett resultat – de senaste tre åren har matsvinnet mer än halverats. Men fortfarande kastas mat för stora summor. Eleverna i högstadiet och gymnasiet skrapar ner mat för ungefär 300 000 kronor i matavfallshinken varje år. 

Därför fick alla elever i årskurs 7-9 och gymnasiet under hösten ta del av ett lektionsmaterial med fakta, diskussionsfrågor och tips på hur de kan bidra till att kasta mindre mat. Varje klass fick en lektion vardera under perioden vecka 39-43. Dessutom fanns information på affischer och bordsryttare i matsalarna, samt på skolornas egna TV-skärmar och sociala medier.

Budskapen till eleverna var:

  • Lassa lagom
    Ta lagom mycket på tallriken och hämta mer om du behöver.
    Ta bara en smakportion om du är osäker på ifall du gillar en ny rätt.
  • Luncha lugnt
    Skapa matro och ät i lugnt tempo.
    Vänta in kompisar som fortfarande äter när du har ätit upp. 

När svinnmängderna sedan sammanställdes stod det klart att de minskat betydligt under kampanjperioden. Eleverna på Nyköpings högstadium kastade 29 procent mindre mat från sina tallrikar och gymnasieeleverna kastade 20 procent mindre. Eleverna har också lämnat in kommentarer om hur svinnet kan minska ytterligare. Många av de kommentarerna handlar om att förbättra måltidsmiljön i matsalarna.

Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef för Måltidsservice, är nöjd med resultatet: 

- Det är fantastiskt roligt när man med gemensamma krafter kan åstadkomma så stor förändring i rätt riktning. Vi har nu kommit överens med skolorna att vi ska ge en återkoppling till eleverna på olika sätt. Nästa läsår kommer vi att genomföra samma kampanj igen, säger hon.