Ekonomisk prognos visar på underskott

23 april 2024

Rapporter om kommunens ekonomi görs löpande under året. Den första prognosen för 2024 visar på ett beräknat underskott på cirka 180 miljoner för de största divisionerna. Det leder till sparkrav för främst verksamheterna skola och omsorg.

Just nu pågår ett arbete inom divisionerna för att se vad som kan förändras för att kostnaderna ska vara i nivå med tilldelad budget. Förslagen ska presenteras för kommunstyrelsen senare i vår.

Politiken har beslutat om en budget för året och eftersom verksamheterna signalerar att de inte kommer att klara den pågår nu arbete för att ge förslag på vad som kan förändras.

Kommundirektör Mats Pettersson om läget:

Förra året gick kommunen med 135 miljoner kronor i vinst. Hur rimmar det med underskott så snart?

- Många kommuner i Sverige är i en tuff ekonomisk situation, främst på grund av den höga inflationen men också på grund av omvärldsläget och ökade kostnader för allt från drivmedel till pensioner. Nyköpings kommun har klarat sig bra jämfört med andra, bland annat tack vare att vi har fortsatt tillväxt. Men så stora underskott måste vi analysera och komma till rätta med.

Inte sällan visar prognoserna i början på året underskott, men det brukar förändras under året med anledning av statsbidrag och tillskott från nämnderna. Vad är annorlunda i år om sparkrav kommer direkt?

- De senaste åren har prognosen för kommunen som helhet visat ett positivt resultat, i år är det inte så och då blir behovet av att vidta åtgärder än kraftigare.

Kommer besparingarna att leda till uppsägningar?

- Det finns inga beslut om personalnedskärningar i nuläget men samtidigt är en stor del av kommunens kostnader just personalkostnader och varsel kan komma att ske. Verksamheterna tittar brett på hur de kan få budget i balans och fortsätta att ge bra service och tjänster.

Kan man inte komma till rätta med underskotten genom att fördela om pengar från andra verksamheter? Pausa investeringar som inte är nödvändiga?

- Självklart behöver vi se över hela kommunens verksamhet men skolan och omsorgen är våra två överlägset största verksamheter. En kommun behöver också fortsätta att utvecklas genom att planera för nya företag och invånare. Även om grunduppdragen skola och omsorg är viktiga så måste det finnas utrymme för mer. Vi behöver cirka 100-150 miljoner kronor i resultat per år för att bygga ett starkt Nyköping även i framtiden.

Så vad händer nu?

- Både division Social omsorg och division Utbildning arbetar med att analysera siffror och i samtal med både personal och fackliga organisationer titta på hur de kan minska underskotten. Beroende på hur förutsättningarna ser ut där för att komma inom budgeterade ramar kommer hela kommunens verksamhet att behöva ses över. Olika förslag kommer att presenteras för politiken som sedan kan tycka till om olika lösningar.

Bakgrund

  • Kommuner finansieras av inkomstskatter, avgifter och finansiella intäkter samt statliga bidrag. Bidragen från staten kan vara generella eller riktade.
  • Vilken verksamhet som kommunen bedriver är dels lagstyrd, dels uppdrag från politiken eller initiativ från verksamheterna själva.
  • Politiken beslutar om en budget och får sedan uppföljningar under året i de olika nämnderna.
  • Budgeten för 2024 ligger på +166 miljoner kronor. Nuvarande prognos visar ett beräknat underskott på 76 miljoner kronor (redovisat resultat). En delårsrapport görs i augusti. Löpande uppföljningar presenteras för politiken.

Läs mer om kommunens ekonomi på nykoping.se