Effektiva plan- och byggprocesser i Nyköping

20 september 2024

Nyköpings kommun har en av Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Nyköping har placerat sig på en fjärde plats bland landets medelstora kommuner i en nationell mätning. 

Nationellt Ledtidsindex är en sammanvägning av faktorer som relaterar till ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt. Tyngdpunkten ligger på att mäta tidsåtgången i detaljplane- och bygglovsprocesser. Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.

Nyköping placerar sig på fjärde plats bland jämnstora kommuner i årets mätning. Det är en bättre placering jämfört med förra året då man hamnade på sjunde plats.

- Vi är mycket glada över att vår kommun har placerat sig bland de topp fyra medelstora kommuner i Nationellt Ledtidsindex. Det är ett bevis på det hårda arbete och engagemang som våra medarbetare har lagt ner i att förbättra våra plan- och bygglovsprocesser, säger samhällsbyggnadschef Maria Ljungblom.

Resultatet visar att Nyköpings kommun är på rätt väg, men det finns utrymme för utveckling.

- Vi kommer att fortsätta arbeta för att bli ännu bättre, med ännu kortare ledtider och utökad service inom plan- och bygglovsprocesser, säger Maria Ljungblom.

Läs mer om mätningen på Fastighetsägarnas webbplats.