Delårsrapport för Nyköpings kommun visar förbättrat resultat

14 oktober 2024
Kommun och politik

Kommunens delårsrapport är klar. Rapporten ska behandlas i kommunstyrelsen 21 oktober och därefter i kommunfullmäktige för godkännande.

Det redovisade resultatet för Nyköpings kommun för perioden januari – augusti 2024 uppgår till +65 miljoner kronor, 101 miljoner kronor lägre än budget.

2024 råder det svåra ekonomiska förutsättningar efter historiskt hög inflation 2022 och 2023. De reala skatteintäkterna (efter inflation) har sjunkit två år i rad vilket inte har skett sedan 1990-talet. Kommunens pensionskostnader och räntekostnader har dessutom ökat markant sedan 2022.

Ny prognos visar förväntat underskott på 29 miljoner

Senaste prognos för helårsresultatet ser dock bättre ut än i tidigare prognoser. Resultatprognosen för helåret 2024 är nu – 29 miljoner kronor. Prognosen som gjordes i februari visade på ett förväntat underskott på – 79 miljoner kronor.

Alla verksamheter har gjort besparingar oberoende om prognoserna har visat plus eller minus. Vakanser är exempelvis inte tillsatta, kompetensutveckling och deltagande i konferenser har minskat, externa konsulter har undvikits.

– Division Utbildning har gjort omfattande åtgärder och deras resa att få ordning i sin ekonomi har varit kraftfull under året. Däremot gör division Social omsorg en ännu sämre prognos (-106 mnkr) än tidigare. Detta trots vissa positiva trender som ett bättre ekonomiskt resultat för hemtjänsten och minskad kostnad för sjukfrånvaro och minskad övertid. Det som också påverkar vårt resultat i år är att det osäkra ekonomiska läget har gjort att vi inte sålt lika mycket mark för bostäder och etableringar som tidigare år, säger Jukka Taipale, ekonomichef i Nyköpings kommun.

Länk till underliggande handlingar i kallelsen till kommunstyrelsens sammanträde.