Budget för barn- och ungdomsnämnden 2024

18 december 2023
Barn och utbildning Kommun och politik

13 december fattade barn- och ungdomsnämnden beslut om budget för 2024. Budgetramen fastställdes till 1 628 miljoner kronor, vilket är en ökning med 5,6 procent, eller 87 miljoner kronor jämfört med föregående år.

Barn- och ungdomsnämndens största utgifter är för grundskolan, förskolan och gymnasiet. Särskilt prioriterat i budgeten är att öka ersättning för förskolans yngsta barn och för lågstadieelever. För att öka närvaron i skolan får även Närvaroteamet extra resurser. Den socioekonomiska strukturersättningen ska öka, liksom ersättningen för små- och landsbygdsskolor.

- Det övergripande målet är att bli Sveriges bästa skola 2030. Inför 2024 har den politiska majoriteten (S och M) arbetat fram en ny långsiktig och transparent resursfördelningsmodell för att säkerställa rättvisa resursfördelningar baserade på elevernas förutsättningar och behov, säger Torbjörn Kock, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.


Nämndens ansvarsområde

Barn- och ungdomsnämnden ansvarar bland annat förskola, grundskola, fritidshem och gymnasieskolan. Den godkänner och ger bidrag till fristående pedagogiska verksamheter och utövar tillsyn över verksamheten. Nämnden ansvarar för myndighetsbeslut och övriga hemkommuns- och huvudmannaskapsfrågor som förekommer inom nämndens ansvarsområde.