Bra betyg åt Nyköpings kommuns ekonomi

21 december 2023
Kommun och politik

Nyköping ligger nu i toppskiktet av Sveriges kommuner vad gäller finansiell styrka. Finansieringsinstitutet Kommuninvest gör varje år en riskvärdesanalys, som visar att Nyköpings kommun klättrat rejält de senaste åren.

- Ett riktigt glädjebesked att vår lånegivare konstaterar att vi förbättrat våra finansiella nyckeltal avsevärt de senaste åren, säger Jukka Taipale, ekonomichef i Nyköpings kommun.

Enbart 25 kommuner i landet har riskvärde 0, det bästa möjliga. Nyköping är en av de kommunerna. För tre år sedan var Nyköping bland de med sämst nyckeltal i landet.

Spara var viktigt

En förklaring till den snabba förbättringen är att kommunens styre har varit återhållsamt ekonomiskt, trots att pandemin gjorde att kommuner och regioner fick omfattande statsbidrag under 2020 och 2021.

- Vi har inte lånat pengar till våra investeringar varken 2022 eller 2023. En viktig orsak till det är att vi har ett bra ekonomiskt resultat per invånare, ett av de elva nyckeltal Kommuninvest tittar på, säger Jukka Taipale.

De förbättrade resultaten gör att kommunen har ett stabilt läge i en orolig tid och inför en kommande lågkonjunktur.

- Det är helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta investera i ett växande Nyköping, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.

- Detta bevisar att ordning och reda i kommunens ekonomi är nödvändigt för att kunna fortsätta utveckla Nyköping, säger kommunalråd Ahmad Eid.

Fakta om Kommuninvest

Kommuninvest är en demokratisk organisation som ägs och styrs av medlemmarna genom en ekonomisk förening. 96 procent av Sveriges kommuner och regioner är medlemmar.