Beslut om havsbaserad vindkraft

16 oktober 2023
Kommun och politik Bo, bygga och miljö

Kommunstyrelsen väntas på sitt möte den 6 november fatta beslut om Svea Vinds ansökan om tillstånd för en vindkraftpark utanför Nyköpings kust.

Långgrund 1 ligger till delar inom Nyköpings kommuns planeringszon och planeras innehålla max 90 kraftverk. I mars 2023 beslutade kommunstyrelsen om ett yttrande angående avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen för den havsbaserade vindkraftparken Långgrund 1. Efter det har Svea Vind Offshore lämnat in en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen, och det är den ansökan som kommunen nu ska fatta beslut om.

- Det är ett oerhört svårt beslut att ta, då många starka intressen står mot varandra. Beslutet grundar sig på att Nyköpings översiktsplan ÖP 2040 klart fastställer att området Långgrund inte lämpar sig för vindkraftsetablering, det är en tolkning som även fått stöd av Länsstyrelsen, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande

Nyköpings kommun har beslutat att inte tillstyrka vattenanvändningen enligt Svea Vinds ansökan.

- Sammanfattningsvis är kommunen positiv till förnybar energi. Men en etablering bör göras med omtanke om de befintliga och framtida värden som är viktiga för kommunen och dess utveckling, säger Ahmad Eid (M), kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande.

Kommunen anser att en kustnära utbyggnad av vindkraft skulle ha allvarliga konsekvenser för såväl upplevelsevärden inom kommunen som viktiga nationella intressen såsom kustområde för rörligt friluftsliv och turism, Natura 2000, friluftsliv och naturvård.

- En eventuell tillstyrkan från kommunen skulle dessutom innebära ett avsteg från den översiktsplan som antogs av kommunfullmäktige i december 2021. Demokratiskt beslutade planer skulle därmed sättas åt sidan, säger Urban Granström

Kommunstyrelsen väntas på sitt möte den 6 november fatta beslut om Svea Vinds ansökan om tillstånd för en vindkraftpark utanför Nyköpings kust. Beslutet fattas sedan slutligt på kommunfullmäktige 14 november. Handlingar till kommunstyrelsen väntas komma ca en vecka innan mötet.

Fakta: Långgrund 1 och 2

Svea Vind Offshore har lämnat in tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen för två havsbaserade vindkraftparker, Långgrund 1 och Långgrund 2. Ansökan gäller högst 167 havsbaserade vindkraftverk av en höjd på max 335 m från bas till övre vingspets. Vindkraftparkerna omfattar ett område som sträcker sig mellan Askö i Trosa kommun via Nyköping, Oxelösund och Norrköping till Söderköpings kommun.

Mark- och miljödomstolen har gett Nyköpings kommun ett uppdrag att fatta beslut angående Svea Vinds ansökan om tillstånd för vindparken Långgrund 1 och 2 enligt 16 kap. 4 § i miljöbalken.

Mer läsning

Länk tidigare nyhet om yttrandet nykoping.se - Yttrande om havsbaserad vindkraft.