Beredskapsveckan 2024 – sätt igång!

19 september 2024

Nästa vecka är det nationella beredskapsveckan. Den genomförs varje år i hela Sverige för att alla ska bli bättre förberedda på olika typer av krissituationer.

Beredskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och genomförs varje år vecka 39.

Årets tema är "Sätt igång!" och handlar om att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Fler hushåll i Sverige behöver stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. På MSB:s webbplats finns ett utbildnings- och övningsverktyg med praktiska och lärande inslag som kan genomföras individuellt, i familjen, föreningen, på arbetsplatsen med grannar eller vänner.

Flera aktiviteter är inplanerade i Nyköpings kommun under beredskapsveckan.

 

Kom och prata krisberedskap med oss!

Träffa våra säkerhetssamordnare och passa på att ställ dina frågor om krisberedskap. Du får till exempel tips på vad som är bra att ha hemma i en krislåda och kan hämta broschyren "Om kriget eller krisen kommer".

Här finns vi på plats:

•    Culturum, tisdag 24 september kl 14-18
•    Mötesplats Brandkärr, onsdag 25 september kl 15-18

 

Krismeny servereras i förskola och skola

Onsdag den 25 september serveras en särskild krismeny i kommunens egna förskolor och skolor. Menyn bygger på vilken typ av mat man kan servera om det inte blir några leveranser till köken samt om det inte finns någon el eller vatten. 

Krismenyn som serveras är:

  • Mexikanska tortillas med bönor, kålsallad, rödlök och salsasås. Måltiden består av varor som inte kräver kyl- eller frysförvaring eller tillagning i ugn eller spis. Det betyder att skulle strömmen gå så kan måltiden fortfarande serveras.

  • Spaghetti Bolognese. Den här maträtten är gjord på protein av bönor från svenska gårdar nära oss. Den behöver inte heller kyl- eller frysförvaring och passar därför perfekt att ha som reserv i köken när, till exempel livsmedelsleveranserna, uteblir.

 

Samverkan med livsmedelsbutiker

Under veckan samverkar kommunen med lokala livsmedelsbutiker. Butikerna kommer att skylta med varor som är bra att ha hemma vid en kris.

Frivilliga resursgruppen föreläser för årskurs 3 

Representanter från kommunens frivilliga resursgrupp (FRG) kommer att besöka klasser i årskurs 3 och berätta om krisberedskap. 

 

Läs mer om kommunens deltagande i beredskapsveckan.