Barnen trivs i förskolan visar enkätresultat

7 juni 2024
Barn och utbildning Barn och utbildning - Förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg

Kommunens årliga enkät för vårdnadshavare i förskolan har besvarats under våren. Årets resultat visar på att de svarande vårdnadshavarna fortsatt upplever att barnen trivs. 

Syftet med enkäten är att fånga vårdnadshavares upplevelse av sina barns förskola baserat på uppdraget i läroplanen. 

Totalt har 56 procent, 1312 vårdnadshavare, svarat på enkäten. Fyra procent färre svarande än förra året. 

Det är något lägre men fortfarande höga resultat i svar på frågor om trivsel, stimulans och att förskolan väcker barns nyfikenhet. 

– Det är glädjande att se att de vårdnadshavare som svarat på enkäten fortsatt uppskattar det arbete vi gör i förskolorna. Tack till alla som har svarat, det är värdefullt för oss. Förskolorna jobbar med resultatet i sitt kvalitetsarbete, säger Ewa Björnfoth, skolchef för Nyköpings kommuns förskolor. 

Resultat

Högst resultat får frågan om trivsel. 97,4 procent upplever att deras barn trivs på förskolan. (97,8 procent förra året) 

Lägst resultat får frågan om att lämna synpunkter. 77,9 procent har svarat att de vet var de kan lämna synpunkter, beröm och klagomål på sitt barns förskola. (79,2 procent förra året)

Störst ökning från förra året har frågorna om delaktighet som vårdnadshavare och huruvida förskolan uppmuntrar barn att uttrycka åsikter och tar tillvara på dem i undervisningen:

  • 83,7 procent upplever att förskolan uppmuntrar sitt barn att uttrycka sina åsikter och tar tillvara dessa i utbildningen (82,5 procent förra året) 
  • 83,4 procent upplever att de har möjlighet att vara delaktig och ha inflytande i verksamheten genom till exempel enkäter, utvärderingar och dialog med personalen. (82,2 procent förra året)

Resultatet för varje förskola sammanställs och skickas till vårdnadshavarna innan sommaren. 

Om enkäten

Enkäten är digital och består av 13 frågor som handlar om barnens förskola. Enkäten är en del av förskolans systematiska kvalitetsarbete. Varje förskola jobbar med sina resultat och svaren är en viktig del för verksamhetens utvecklingsarbete.