Ändringar av kommunens översiktsplan granskas

24 september 2024
Kommun och politik Bo, bygga och miljö - Mot framtiden Bo, bygga och miljö - Översiktsplan och detaljplaner

Nyköpings kommuns översiktsplan behöver ett tillägg som handlar om förnybar och fossilfri energi. Planen var på samråd i somras och efter revidering kommer nu ändringsförslagen att granskas. 

Översiktsplan för Nyköpings kommun 2040 beslutades 2021 och visar grunddragen för kommunens mark- och vattenanvändning fram till år 2040. Översiktsplanen visar också kommunens övergripande strategier och ställningstaganden för att nå en långsiktigt hållbar mark- och vattenanvändning i hela kommunen.

Ändringen av översiktsplanen genom tillägg för förnybar och fossilfri energi visar kommunens syn på vilka förutsättningar som bör gälla vid etablering av anläggningar för produktion av förnybar och fossilfri energi samt andra storskaliga landskapspåverkande anläggningar. 

– I översiktsplanen finns idag inga utpekade områden för vindkraft eller ställningstaganden för förnybar eller fossilfri energi. För att bättre kunna avgöra framtida förfrågningar och tillståndsprövning för etableringar av vindkraft och förnybar energi behövs ett tillägg till översiktsplanen, säger Per Skyllberg, översiktsplanerare i Nyköpings kommun.

Efter ett genomfört samråd i maj till juni 2024 har kommunen tagit fram ett reviderat granskningsförslag till ändring av översiktsplanen som nu skickas ut för granskning tillsammans med tillhörande samrådsredogörelse och MKB/hållbarhetsbedömning för att ge berörda insyn i arbetet och granska ändringens utformning. 

Huvudsakliga ändringar i granskningsversionen är att samtliga i översiktsplanen utpekade stora opåverkade områden fått klassningen ”stor känslighet” samt att ett ställningstagande för fjärrvärme tillkommit. Några mindre gränsjusteringar har gjorts vid Horsvik och Nynäs. 

Granskningsperioden är 24 september till och med 25 november. 

Välkommen på Öppet hus

Om du vill träffa ansvariga tjänstepersoner under granskningstiden är du välkommen på öppet hus den 9 oktober i foajén i Stadshuset, Stora torget, kl 17-19. Det är öppet för allmänheten och ingen föranmälan krävs. 

Öppet hus inleds med en kort presentation av förslaget och därefter finns det tid för frågor och diskussion.

Så här lämnar du synpunkter på ändringen:

Var med och tyck till om förslaget under granskningsperioden som pågår den 24 september till och med den 25 november. 

Översiktsplanen är helt digital och du lämnar enklast synpunkter via webbformulär eller direkt i den digitala kartan: nykoping.se/andringOP2040.

Det går även bra att lämna skriftliga synpunkter via brev eller e-post till: 
Nyköpings kommun, Samhällsbyggnad, 611 83 Nyköping eller till stadsbyggnad@nykoping.se.