Allt fler brukare inom FSOs boenden flyttar till egen bostad

26 augusti 2024
Omsorg och stöd Kommun och politik

Sedan Funktionsstödsomsorgen FSO i Nyköpings kommun startade projektet Boende med stöd i slutet av 2023 för att få ut fler från verksamhetens boenden till egna bostäder börjar goda resultat synas. Allt fler får egen bostad.

Många brukare som haft boende med stöd av Lagen om stöd och service LSS och Socialtjänstlagen SoL, är mycket motiverade att få en egen bostad och ett mer självständigt liv.

I dagsläget har tre personer personer beviljats andrahandskontrakt på bostäder. Ytterligare två personer ska beviljas insatsen så fem personer inom mindre än ett år är redo att börja livet i egen bostad.

I projektet ingår en bedömning av Myndighetsfunktionen tillsammans med bostadsbolaget som ser över förutsättningarna utifrån en psykosocial och ekonomisk situation. Målet är att hyresgästen ska få hjälp att nå sin fulla personliga potential med hjälp av individuellt stöd från funktionsstödsomsorgen under tiden projektperioden pågår. Efter 24 månader kan bostaden övergå till ett förstahandskontrakt.

Win-win för alla parter

Hittills har projektets utfall blivit väldigt bra, både i samarbetet med individer och i samverkan som startat mellan bostadsbolag, myndighetsfunktion och funktionsstödsomsorg. Den närmsta kontakten har de boende med funktionsstödsomsorgens stödpedagoger och boendekoordinatorer. 

Några kommentarer från dem som hittills fått egna bostäder är att de inte saknar sin tidigare servicebostad eftersom de nu har ett eget boende med stöd. En annan säger ”Jag känner mig vuxen.”

Projektet Boende med stöd är en win-win-situation för alla. En uppföljning av projektet planeras till slutet av 2024.