Alla ska sortera ut matavfall, enligt nytt lagkrav

2 januari 2024
Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö

Visst lägger du allt ditt matavfall i det bruna kärlet? Sedan årsskiftet är det obligatoriskt i Sverige att sortera ut matavfall och inte längre möjligt att avstå. För oss i Nyköping är det ingen skillnad, eftersom vi redan har haft obligatorisk matavfallsinsamling i många år.

Från 1 januari 2024 gäller nya regler i Sverige om att allt matavfall från hushåll och verksamheter ska samlas in och återvinnas separat. Mat får inte läggas i restavfallet och gå till förbränning.

I Nyköping har vi i många år haft separat matavfallsinsamling. Kommunen erbjuder gratis matavfallspåsar till alla hushåll och det ingår ett brunt kärl för matavfall utan kostnad i alla abonnemang för insamling av restavfall. Därför blir det ingen stor skillnad här. De hushåll som har ansökt och fått beviljat att lägga matavfall i egen godkänd kompost fortsätter också som tidigare.

Men för landet i stort blir det ett bra kliv framåt. Naturvårdsverket beräknar att vi kan återvinna 400 000 ton mer mat från hushåll, affärer och restauranger med de nya reglerna.

En ännu större förbättring för miljön blir det om vi hjälps åt att förebygga att matavfall överhuvudtaget uppstår - det vill säga genom att kasta mindre mat i alla led i livsmedelskedjan.

 

FAKTA/matavfall

Vad är matavfall? 

Matavfall är det som blir över från din matlagning, såsom skal, kaffesump och matrester.

Vad händer med det insamlade matavfallet? 

Ditt matavfall blir biogas och biogödsel. Så här går det till:

  • Du lägger ditt matavfall i en matavfallspåse och lämnar den i ditt bruna kärl.

  • Matavfallet transporteras till en biogasanläggning i Linköping.

  • Där rötas matavfallet och blir biogas, som är ett av världens renaste fordonsbränslen. I processen blir det också en rötrest, som används som gödsel på åkermark.

Bra att veta om matavfallspåsar

  • Kommunen erbjuder två olika matavfallspåsar, en av papper och en av biomaterial. Du kan använda den du gillar bäst.

  • Påsarna kan hämtas utan kostnad i de flesta matbutiker i Nyköping. Fråga i kassan eller förbutiken. Det finns också påsar i stadshuset, på återvinningscentralerna och på Tekniska divisionen.

  • Båda våra matavfallspåsar (papperspåsen och biopåsen) behöver luft för att fungera bra. Använd därför en ventilerande matavfallskorg, så att påsen luftas. Om du inte redan har en, kan du hämta en korg utan kostnad hos Tekniska divisionen på Tillverkarvägen. Undvik att använda en tät behållare, exempelvis en hink, för då blir påsen våt och håller sämre.

  • Matavfallspåsar måste vara godkända för kontakt med livsmedel, enligt nya regler. Därför har vi behövt byta ut den gröna plastpåsen för matavfall som vi erbjöd tidigare.

Läs mer på nykoping.se/matavfall