4 extra miljoner satsas på näringslivet i Nyköping

16 april 2024

Tätare samarbete mellan föreningar, företag och kommunen samt målet att bli Årets stadskärna 2026. Det planeras för att stötta lokala företagare, öka tillväxten samt främja besöksnäringen genom mer aktiviteter på torgen.

Kommunstyrelsen i Nyköpings kommun väntas 22 april 2024 fatta beslut om att tilldela division Näringsliv, kultur och fritid 3 miljoner kronor för näringslivsaktiviteter 2024 och 1 miljon för att stärka Nyköpings varumärke som en företagarvänlig stad. Satsningen görs för att möta det rådande ekonomiska läget.

Vill bli Årets stadskärna

Ett mål för 2026 är att bli vald till Årets stadskärna, en utmärkelse som bland annat Malmö, Östersund och Västervik fått tidigare.

– Juryn tittar på vad som redan har gjorts och görs för att lyfta centrum och hur kommunen och näringslivet samarbetar, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

Mer ska hända på Stora torget

En väg mot målet är att redan i år öka både aktiviteter och handel på Stora torget och ibland flytta ut befintliga verksamheter som bokbussen eller Ung Arena.

– Det är viktigt att stötta den lokala butikshandeln i dessa utmanande tider och även bidra till ett levande torg med aktiviteter hela året för Nyköpingsborna och Nyköpings näringsliv, säger Ahmad Eid, kommunalråd.

Lätt att kontakta kommunen

Den extra satsningen ska också gå till att stärka varumärket Nyköping som en attraktiv plats att etablera och driva företag på. Under begreppet Fokus Nöjd Kund arbetar hela kommunen med att exempelvis underlätta företagarnas och medborgarnas kontakter med kommunen.

– Det ska vara lätt att göra rätt i Nyköping. Vi jobbar redan hårt för att företagare ska tycka att det är enkelt i kontakterna i kommunen men vill alltid förbättra oss, säger Sofia Rydingsvärd, näringslivschef.

Länk till underlaget inför kommunstyrelsens sammanträde.