Planeringsunderlag till detaljplan

Du som vill kan redan i planbeskedet få veta vilket planeringsunderlag som kommunen bedömer kan komma att krävas i planarbetet. 

Du som vill kan också ges möjlighet att inhämta yttrande från Länsstyrelsen angående samma planeringsunderlag.

Önskar du detta, behöver du ange det i planansökan.

Framtagande av underlag innan planarbete påbörjas

Plan- och bygglagen ger möjlighet till den som vill att ta fram visst planeringsunderlag redan innan planarbetet kan påbörjas. Syftet är att möjliggöra en snabbare planprocess. Genom att ta fram underlag som tydliggör planeringsförutsättningar kan tiden för planeringsprocessen göras kortare.

För att kunna ta fram underlag i form av utredningar och analyser krävs att man vet vilket underlag som kan komma att krävas i kommande planarbete. För att kommunen ska bistå med bedömning av planeringsunderlag krävs att du anger att du vill veta detta redan i din ansökan

Det finns möjlighet för dig att också begära yttrande från Länsstyrelsen angående detta. Länsstyrelsen företräder och samordnar statens intressen och har tillsyn över kommunernas arbete med detaljplaner vilket betyder att dom under planarbetet ger råd och underlag till kommunens planering. Önskar du denna möjlighet behöver det också framgå av din ansökan. 

Grundläggande planeringsförutsättningar

Det kan vara svårt att med säkerhet bedöma vilket underlag som kan behövas i ett kommande planarbete innan planprocessen har påbörjats. Vid handläggning av planbeskedet kommer vi därför studera platsens förutsättningar och granska dom ev. underlag såsom skisser som inkom med planansökan för att göra en inledande bedömning av utredningsbehovet. 

Exempel på underlag som kan vara lämpliga att ta fram i tidigt skede kan vara geotekniska- och markmiljötekniska utredningar, arkeologi eller inventeringar av olika slag.

Planeringsunderlagen kommer behöva utvecklas under planarbetet vart efter planprocessen fortskrider och planförslaget utvecklas. Behov av ytterligare utredningar kan också framkomma.

Kravspecifikationer för underlag 

Om det framgår av din planansökan kommer vi i beslutet om planbesked informera om vilket planeringsunderlag som kan komma att krävas i ett planarbete. I beslutet anges vilket underlag som vi bedömer kan tas fram innan planarbetet påbörjas och vilka underlag som bäst tas fram senare.  

Innan underlag tas fram kan vi bistå så att underlagen som tas fram har rätt avgränsning och kvalitét. Vi kommer granska inkommande underlag först i samband med att planarbetet startar. 

Yttrande från Länsstyrelsen

Har kommunen medgivit att yttrande inhämtas från Länsstyrelsen behöver protokollet från kommunens beslut om att inleda planarbete bifogas i kontakt med Länsstyrelsen. Därtill behöver en karta bifogas över planområdets geografiska område. Begäran om yttrande skickas till sodermanland@lansstyrelsen.se  Länsstyrelsen har minst 3 veckors handläggningstid för att inkomma med yttrande i ärendet.