Nyköpings kommun nominerad till prestigefullt arkitektpris

28 februari 2023

Nyköpings kommun har nominerats till Planpriset för arbetet med Stadsutvecklingsplan Brandkärr. Priset delas ut av Sveriges Arkitekter och den 13 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalan i Göteborg.

Sveriges Arkitekters Planpris går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. I dag tillkännagavs årets nominerade där Stadsutvecklingsplan Brandkärr är ett av fyra projekt som har chans att vinna årets pris för arbetet med Stadsutvecklingsplan Brandkärr.

Stadsutvecklingsplanen är resultatet av ett uppdrag från 2021 som handlade om att ta fram en plan för hur Brandkärr kan utvecklas till ett mer integrerat bostadsområde i Nyköping. Projektet pågick fram till augusti 2022 och en viktig del i arbetet har varit att involvera boende, fastighetsägare och andra berörda aktörer.

- Det har varit väldigt givande att få ta del av Brandkärrsbornas lokalkunskap och förslag på förändringar, speciellt att förstå den yngre generationens behov, säger Victoria Alstäde som är projektledare för stadsutvecklingsplanen.

I juryns motivering står bland annat att läsa ”Med människan i fokus lyfts miljonprogrammets värden fram i Stadsutvecklingsplan Brandkärr. […] Planen visar stadsbyggandets betydelse för att motverka segregation, med metoder som är applicerbara på andra utsatta områden. […] I den föredömliga dialogen har pedagogiska visualiseringar skapat förståelse och gemensamma målbilder.”

- Att vi är ett av fyra projekt i Sverige som blivit nominerade är en stor ära och riktigt kul för oss som kommun. Jag är så stolt och imponerad över hur stort engagemang samt otroligt mycket samlad kompetens vi har internt här på kommunen, säger Victoria Alstäde.

Victoria menar att just engagemanget och kompetensen har varit en grundförutsättning för att kunna ro i hamn projektet, som nu uppmärksammas nationellt.

- Jag vill rikta ett stort tack till alla mina kollegor, fastighetsägargruppen, Maria Ljungblom som beställare, den politiska styrgruppen, Brandkärrsborna och föreningarna för ert bidrag och stort tack till juryn för den fina nomineringen!

Mer info om nomineringen, projektet samt vilka tre andra projekt som blivit nominerade hittar du på Sveriges Arkitekters hemsida

Den 13 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalan i Göteborg.

Fakta Planpriset

Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Det går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Priset består av ett diplom signerat av ordförande för Sveriges Arkitekters Akademi för Fysisk Planering samt juryns ordförande. Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för Fysisk Planering.

Läs mer om Stadsutvecklingsplan Brandkärr.