Nu är stadsutvecklingsplanen för Brandkärr klar

30 augusti 2022
Kommun och politik Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö - Samhällsutveckling och hållbarhet

Stadsdelen Brandkärr har identifierats som ett utsatt område där segregationen är en utmaning. För att göra området till ett mer integrerat bostadsområde i staden har en stadsutvecklingsplan tagits fram.

I april 2021 beslutades att kommunen ska ta fram en stadsutvecklingsplan för Brandkärr, för att göra området till ett mer integrerat bostadsområde i Nyköping. Nu är planen klar och den godkändes av kommunstyrelsen den 29 augusti.

Victoria Alstäde är projektledare för stadsutvecklingsplanen och menar att dialog har präglat hela projektet där Brandkärrsborna själva har fått vara med och tycka till. Även fastighetsägare har fått komma till tals och man har haft en särskild barndialog.

- Det har varit väldigt givande att få ta del av Brandkärrsbornas lokalkunskap och förslag på förändringar, speciellt att förstå den yngre generationens behov, säger Victoria Alstäde.

På kommunstyrelsen fattades beslut om att anta själva stadsutvecklingsplanen, som består av en nulägesbeskrivning, strukturplan och en stadsbyggnadsvision.

Planen kommer att ligga till grund för hur kommunen vill utveckla området långsiktigt. I och med beslutet i kommunstyrelsen kommer en förstudie att starta som handlar om hur området vid Brandkärrskolan kan utvecklas för att inrymma en ny mötesplats.

Kommunen kommer också att fördjupa samverkan med fastighetsägarna i Brandkärr för att se hur man kan förverkliga intentionerna i planen genom att verka för en gemensam avsiktsförklaring.

Senast i december nästa år ska kommunstyrelsen fatta beslut om en handlingsplan med kommunala åtgärder för Brandkärr, som baseras på slutsatserna i statsutvecklingsplanen.

Fakta stadsutvecklingsplan Brandkärr

Projektet med att ta fram en stadsutvecklingsplan pågick mellan juni 2021 och augusti 2022. Nu påbörjas arbetet med att försöka förverkliga planen, det kommer att ske i olika omgångar. Vissa delar ligger i närtid, andra blickar bortom år 2040. Läs mer om projektets webbplats.