Visselblåsarfunktion i Nyköpings kommun

23 maj 2022

För att fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden i Nyköpings kommuns verksamheter införs en visselblåsarfunktion i juli. Funktionen är till för anställda och praktikanter, konsulter och leverantörer samt de som använder kommunens tjänster och service.

En ny lag från december 2021 innebär ett utökat skydd för personer som rapporterar om missförhållanden. Visselblåsarfunktionen införs i Nyköpings kommun från och med 17 juli 2022, i lösningen ingår även kommunens helägda bolag, Gästabudstaden AB, Nyköping Vattenkraft AB och Nyköpingshem AB.

Den nya lagen innebär att det införs en tydlig ordning för hur rapporter om missförhållanden ska tas om hand. Lagen innebär även att det ska införas särskilda kanaler för rapportering av missförhållanden och att uppgifter om visselblåsares identitet ska omfattas av sekretess. Detta är nytt jämfört med dagens reglering, och innebär ett bättre skydd för den enskilde och tydligare krav på hur uppgifter som rapporteras ska hanteras. Nu är det klart hur funktionen ska hanteras i Nyköpings kommun.

- Vi har, precis som många andra kommuner av vår storlek, upphandlat en extern leverantör, säger Heléne Jonsson Lindblad, kommunjurist. Ernst & Young i vårt fall, hanterar en första inledande utredning av inkomna visselblåsningar.

Visselblåsningar kommer att kunna skickas in via en anmälningsfunktion på kommunens webbplats. De sorteras och utreds sen av Ernst & Young. Därefter tar en utredningsfunktion inom kommunen hand om de ärenden som är oegentligheter enligt visselblåsarlagen.

En visselblåsning kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller på annat sätt olämpliga. Anmälningar kan till exempel avse misstänkt korruption, missförhållanden som påverkar enskildas liv och hälsa, brister i säkerheten på arbetsplatsen eller allvarliga former av diskriminering eller trakasserier inom Nyköpings kommun.

Medarbetare inom kommunen kan även fortsättningsvis använda de rutiner som finns för att anmäla internt i kommunen till en chef, HR eller en fackrepresentant samt annan myndighet som Polisen eller Arbetsmiljöverket. Alla offentligt anställda kan också kontakta media inom ramen för den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

Senast 17 juli finns den nya funktionen på plats på kommunens webbplats.

Är du privatperson och har synpunkter på kommunens verksamheter är du välkommen att använda tjänsterna för synpunkter/klagomål och felanmälan.