Stort intresse för Stora mötesdagen

21 september 2021
Företag och näringsliv

Sedan flera år tillbaka genomförs Stora Mötesdagen varje höst i Nyköping. En dag då kommunens politiker och tjänstepersoner välkomnas av företagen att göra företagsbesök. Efter pandemin var det många företag som anmält intresse.

- Det ett sätt för oss att manifestera hur viktigt vi tycker det är att vi tar oss tid att fördjupa dialogen mellan oss, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande. Bilden av hur det fungerar att driva företag i Nyköping är viktig, och vi behöver få veta hur den uppfattas.

Förståelse och dialog i fokus

Dagen inleddes med en digital livesändning från soffan med kommundirektör Mats Pettersson, Urban Granström, Ulrika Juul, ordförande för Företagarna och Sofia Sjöström från Svenskt Näringsliv. De betonade alla hur viktigt det är med den ömsesidiga förståelsen och dialogen, något som Svenskt Näringsliv i sina enkäter fått fram som den absolut viktigaste frågan. Det är ju också det egentliga syftet med Stora Mötesdagen.

Andra frågor företagen nämnt som de viktigaste var minskad brottslighet och ökad trygghet, snabbare handläggning och ökad samverkan mellan skola och näringsliv. Kommundirektör Mats Pettersson menade att vårt eget beteende påverkar uppfattningar om kommunen och att vi vill bidra till upplevelsen att Nyköping är bra att driva företag i. Sofia Sjöström påpekade att det är bilden av Nyköping som företag kan påverka genom att peka på saker som kan förbättras.

Olika mätningar - olika resultat

Två mätningar är grunden för företagens uppfattningar, den ena är Svenskt Näringslivs attitydmätning och den andra är mätningen NKI som ingår i SKRs Öppna jämförelser. Den mäter kundens egen upplevelse har hur det egna ärendet hanterats. Resultaten i undersökningen är låga i attitydundersökningen och mycket höga, till och med prisade, i NKI-undersökningen. Det visar att det finns ett glapp att jobba med.

Ulrika Juul, ordförande i Företagarna Nyköping Oxelösund hade själv anmält sig för företagsbesök under dagen och såg fram mot det. Hennes generella intryck är att dialogen med kommunen fungerar bra, att samverkan blivit allt lättare, att det går snabbare att få beslut och att stödjande insatser prioriterats under pandemin. Hon påminde också företagen om att ta sig tid att besvara NKI-enkäten om hur ärenden hanterats eftersom det är ett sätt att påverka och utveckla arbetet.

UPPDATERING 210922

Idag kom Svenskt Näringslivs ranking i attitydundersökningen Företagsklimat där Nyköping backade placeringsmässigt. Däremot har kommunens sammanfattande omdöme i undersökningen ökat, om än marginellt.

"Vi fokuserar utifrån de områden företagen tycker är viktiga och det är framför allt förståelse och dialog, säger näringslivschef Maria Karlsson. Vi jobbar på i rätt riktning och breddar arbetet med kundfokus och kundnöjdhet. Vi är övertygade om att det så småningom kommer att ge genomslag i olika undersökningar."

Länken till sändningen ligger kvar i två veckor från 21 september.

 

stora mötesdagen.jpg

Globus hissar gör livet lättare för många

En av dem som såg sändningen var Torbjörn Tallberg, vd på Globus i Svalsta. Han hade också anmält intresse för ett företagsbesök och fick därför påhälsning av Carl-Åke Andersson, tidigare ordförande i Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden, numer ordförande i Nyköpingshem, turistchef Erik Lindhe och Fatima Arnautovic, handläggare av marktillstånd.

Globus är anonymt för många eftersom de är verksamma i hela Sverige. De har 25 anställda varav cirka 17 hör till Nyköping. De säljer och monterar och sköter service och reparationer i Sverige av sina hissprodukter. Företaget var först i Sverige med att införa återbruk av hissar och komponenter vilket branschen ogillade då. Idag har alla följt efter.

– Det som är svårt för oss är bristen på el- och mekanikkompetens. Utbildningarna inom området är så få och många skolor har upphört. Just nu har vi behov av närmare fem montörer men har svårt att rekrytera. Lönen är bra, jobbet är fritt och nästan alla jobbar jättelänge hos oss, sa han. Det borde ju vara attraktivt, hela branschen behöver folk. Vi har sällan tid att delta i aktiviteter men ser gärna att vi får hjälp att hitta rätt kompetens.

Något som besökarna tog med sig hem att fundera över.