Ridskolan kan komma att upphandlas

21 januari 2022
Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Företag och näringsliv Kommun och politik Uppleva och göra

Det kan komma att bli aktuellt för kommunen att upphandla driften av en ridskoleverksamhet på ridanläggningen Nyäng. Sökandet efter en förening som kan driva ridskolan där bedöms nu som avslutat. 

Detta sedan Lasse Persson, verksamhetschef på Nyköpings Arenor, fått besked av Stjärnholms ryttarförening och Nyköpings Ridsällskap att de inte är intresserade.

- Vi har haft bra samtal med föreningarna och de har nu kommit fram till att de inte är intresserade av att driva anläggningen. Kommunstyrelsen gav oss uppdraget att i första hand försöka hitta en förening som hyresgäst och driftansvarig av ridskolan. I andra hand skulle vi söka verksamheter. Nu när vi inte har några intresserade föreningar längre bör vi överväga om det ska göras en upphandling. Många verksamheter har redan kontaktat oss och visat intresse.

Speciella verksamhetskrav

Om det blir en upphandling eller inte är för tidigt att svara på, frågan ska först hanteras internt av Inköp och upphandling. Det Nyköpings Arenor söker är en hyresgäst som får speciella krav på sig. De ska driva en ridskola, erbjuda kvalitet både i djurhållning och utbildning och vilja samverka med övriga föreningar och klubbar som kommer att boka och nyttja anläggningen.

- Hela syftet med ridanläggningen är ju att vi ska erbjuda våra invånare som saknar egen häst, en möjlighet att kunna rida på ridskolan och titta på och delta i tävlingar och events. Det som är lite unikt är att Nyäng också kan användas av andra, exempelvis hundaktiviteter och mycket annat. En upphandling skulle kunna säkra att vi får hit en verksamhet till nytta för kommunens barn och unga.

Nyäng står inte utan verksamhet idag, bokningsbeläggningen är redan 50-procentig och tid måste också läggas på att lära sig anläggningen som har en hel del högteknologiska kvaliteter.