Omställning av tjänster och kompetens för framtidens omsorg

18 augusti 2021

Kommunen fortsätter med sitt omställnings- och förändringsarbete inom Social omsorg. Målet är en hållbar omsorg med förstärkt kompetens och kvalitet för omsorgstagare och medarbetare. Satsning på kompetensutveckling, en ny bemanningsenhet men också minskning av antalet tjänster är delar av arbetet.

Vård och omsorg står inför många framtidsutmaningar med en åldrande befolkning och bemanningsutmaningar. Arbetet inom vård och omsorg blir dessutom allt mer avancerat. Det har inte minst coronapandemin visat på.

- Efterlevnaden av de kvalitetskrav som Vård- och omsorgsnämnden ställer behöver bli bättre. För att ha en kvalitativ och hållbar omsorg behövs utbildade och yrkesskickliga sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden som får bra förutsättningar att ge den bästa vården och omsorgen alla dagar i veckan, dygnets alla timmar. Det är vägen framåt för en värdig och trygg omsorg i Nyköpings kommun, säger Sofia Amloh (S), Vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Samtidigt har Social omsorg också ekonomiska utmaningar och prognosen för 2021 visar på över 100 miljoner i underskott. En stor del av det stora underskottet går att härröra till bemannings- och samordningsfrågor. För att komma tillrätta med ekonomin, stärka kvaliteten i omsorgen och kompetensen hos medarbetarna pågår arbete med flera åtgärder, varav en är att minska antalet tjänster. 

- Som organisation har vi under ett antal år inte haft en hållbar systematik när vi planerat och jobbat med vår bemanning, och då särskild under pandemitiden. Bland annat har vi inte utvecklat det gemensamma arbetet med bemanningsplanering tillräckligt väl, vilket till stor del bidragit till nuvarande underskott, säger Jan Holmlund, divisionschef Social omsorg.

Arbetsgivaren Nyköpings kommun har under tisdagen den 17 augusti samverkat med de fackliga företrädarna om att minska antalet tjänster enligt denna fördelning: 

  • Särskilt boende (äldre- och demensboende): 17 tjänster
  • Hemtjänst: 10 tjänster
  • Hälso- och sjukvårdsorganisationen: 6 tjänster
  • Grupp- och servicebostad: 25 tjänster

Totalt handlar det om 58 tjänster. Inom divisionen finns cirka 1 760 tjänster.

- Vi har gått igenom scheman för grundbemanning inom äldre- och demensboenden och ser att vi behöver färre antal tjänster när fler går upp till heltid. Vi ser även en tendens till färre antal hemtjänstkunder. Inom funktionsstödsomsorgen kan vi minska på antalet medarbetare utifrån kartläggningar om behovet av stöd hos brukarna, så kallade nivåbedömningar. Under pandemin var det motiverat att bemanna upp, men nu har vi närmare 70 vakanser att hantera. Jag ser inte att medarbetare med rätt kompetens behöver lämnas oss men vi behöver se över antalet vikarier, säger Jan Holmlund.

Sedan tidigare har beslut fattats om neddragningar på stab- och ledningsfunktionen med sju tjänster, fyra chefstjänster och tre tjänstepersoner. En genomlysning görs också av administrativa arbetsuppgifter.

En ny bemanningsenhet ska byggas upp för att få en bättre och effektivare bemanningsplanering inom äldreomsorg och funktionsstöd. Enheten ska sköta all hantering av vakanser och vikarier. I och med det ska antalet timanställda vikarier minska.

- Den nya enheten blir nyckeln till ett effektivare sätt att arbeta inom divisionen. En stor del av det ekonomiska underskottet går att härröra till just till bemannings- och samordningsfrågor. Att år efter år gå med stora underskott i miljonklassen är varken hållbart eller försvarbart gällande kommunal verksamhet, säger Jan Holmlund.

Neddragningen av antalet tjänster kommer genomföras stegvis. Alla de 58 tjänsterna försvinner inte samtidigt. Omställningsarbetet kommer fortsätta med att varsel läggs om övertalighet. 

- Vi har stor respekt för att en omställning i den här storleksordningen innebär påverkan på organisationen och våra medarbetare. Vår ambition är att driva processen med tydlighet, respekt för de arbetsrättsliga reglerna och med en god och öppen dialog med de fackliga företrädarna, säger Katarina Högström Hadfy, HR-chef.