Förändringar väntar för företagens livsmedelskontroll

25 maj 2022
Bo, bygga och miljö Företag och näringsliv Bo, bygga och miljö - Livsmedel och hälsa Företag och näringsliv - Mark och lokaler Företag och näringsliv - Tillstånd, regler och tillsyn

Tre större förändringar väntar för de verksamheter som är registrerade för livsmedelskontroll.

Det gäller tillsynens arbetssätt med kontroller och krav, en ny riskklassningsmodell och en av många företag efterlängtad ändring om efterhandsdebitering som regeringen fattat beslut om.

Hantering av avvikelser

Den förändring som väntar först i tiden under 2022 är (sannolikt) en ny rutin som bland annat påverkar hantering av avvikelser. Det görs för att skapa en mer konsekvent och rättssäker hantering. Vid avvikelse lämnas en kontrollrapport. Verksamheten får då två veckor på sig att lämna synpunkter. Om inga synpunkter lämnas skickas ett föreläggande ut med krav på åtgärder och uppföljning. Beslutet kan överklagas.

Efterhandsdebitering

Efterhandsdebitering ska införas av kommunerna senast sista december 2023 enligt regeringens beslut. I Nyköping kan ett beslut om nya taxor komma att fattas redan under hösten med eventuellt införande från 1 januari 2023. Inför förändringen kommer Livsmedelsenheten att informera alla berörda verksamheter med mer detaljerad information.

Riskklassningsmodell

Den nya riskklassningsmodellen som börjar gälla från 2024 ska ersätta den nuvarande och berör bland annat nedkylning och utkörning av mat samt det antal besök som verksamhetens riskmodell kräver.

För mer information kontakta

Samhällsbyggnad Livsmedelsenheten
E-post: livsmedel@nykoping.se
Telefon Kundservice: 0155-24 80 80
Telefontid: Vardagar kl. 09.00-16.00