Ny gemensam lägesbild för det brottsförebyggande arbetet
Nyköpings kommun och polisen har tillsammans fattat beslut om en gemensam lägesbild för det brottsförebyggande arbetet för 2022. Det område som kommer att prioriteras är våldsbrott mot unga.
Nyköpings kommun och lokalpolisområde Nyköping har tagit fram uppgifter om lokala problem och behov som sammanställts i enskilda lägesbilder. Nu har lägesbilderna blivit en gemensam. På så sätt kan fler bakomliggande orsaker identifieras vilket ger bättre förutsättningar att hitta rätt åtgärder.
Syftet med den gemensamma lägesbilden är att tillsammans prioritera ett fokusområde för särskild kraftfull samverkan i det lokala brottsförebyggande arbetet. I prioriteringen avgränsas det lokala brottsförebyggande arbetet till förhållanden kommunen och polisen har möjlighet att påverka och har resurser till.
- En gemensam lägesbild är grunden för god samverkan. Vi bygger vidare på det nära samarbete Nyköpings kommun har med polisen för ett ännu tryggare Nyköping, säger Urban Granström (S), Kommunstyrelsens ordförande.
I den gemensamma lägesbilden ser kommunen och polisen att:
- Anmälda våldsbrott mot unga (7–17 år) har ökat och ligger över rikssnittet.
- Vissa geografiska platser uppfattas som mer otrygga och mer brottsutsatta än andra. Dessa platser är Bussterminalen, Östra delen av centrum och Rosvalla.
- De anmälda narkotikabrotten har ökat men det är inte samma ökning i andra indikatorer.
- Självdeklarerad utsatthet för sexuellt våld/utnyttjande ökar.
Prioriterat fokusområde
Det område som kommer att prioriteras i det gemensamma brottsförebyggande arbetet är våldsbrott mot unga.
– Jag känner en trygghet i att Polismyndigheten och Nyköpings kommun nu tagit fram en gemensam lägesbild. Att vi utifrån det prioriterade fokusområdet och de problembilder som beskrivs i lägesbilden kommer att kunna ta fram gemensamma åtgärder för att på ett effektivt sätt kunna arbeta med dessa problem, säger Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping.
Vad är nästa steg?
Nyköpings kommun och polisen kommer tillsammans genomföra en orsaksanalys utifrån det prioriterade området våldsbrott mot unga. Syftet med att göra en orsaksanalys är att förstå varför problemet uppstår, vilket innebär att identifiera de bakomliggande orsakerna för att därefter rikta rätt åtgärder mot orsakerna och på så sätt få effekt.
Efter att orsaksanalysen är gjord kommer förslag på åtgärder att presenteras.