Landsbygdsforum en mötesplats för goda idéer
Hur ska kommunens landsbygd kunna utvecklas och bli ett alternativ för hushåll, företagare och unga? Vilka möjligheter har kommunen att påverka en utvecklingen och vilka möjligheter har det egna lilla lokalsamhället? Det diskuterades vid Landsbygdsforums premiär.
Martina Hallström C, kommunalråd och ordförande i Tillväxt- och landsbygdsutskottet hälsade välkommen tillsammans med Mats Pettersson, kommundirektör. De betonade att landsbygdsfrågorna blivit allt intressantare för kommunen och att ett årligt Landsbygdsforum är ett sätt att mötas, byta idéer och erfarenheter, skapa nätverk och möjligheter. Men också att det behövs en tydligare ”kartbild” i kommunen som anger inriktningen på landsbygdsarbetet.
Just nu är processen med en ny landsbygdsstrategi i politisk slutfas. Den blir ett viktigt styrdokument. Landsbygdsföreträdare har medverkat i workshops och det tidigare arbetet med en kommunal serviceplan för landsbygden har genomfört en omfattande dialog med landsbygdens representanter.
Inspiratörer inom kommunen
Det första Landsbygdsrådet i kommunen samlade många intresserade, både i den digitala livesändningen och i mötet på Öster Malma. I det varierade programmet fanns många inspiratörer från Nyköpings kommun men även från andra delar av Sverige.
Kommunbygderådets representanter Larz Johansson och Gunnar Casserstedt berättade bland annat att lokala utvecklingsbolag är ett viktigt verktyg för att skapa en injektion för ett lokalsamhälle. Genom att bilda den speciella aktiebolagsformen som inte tillåter privat aktieutdelning kan vinsterna återinvesteras i lokalsamhället. Det gör det möjligt att bygga hyresbostäder på det sätt som gjorts i Stavsjö. Det löser upp inlåsningseffekter för äldre och skapar skjuts i flyttkedjor med följd att nya familjer kan flytta in. Det och många andra tips om Stavsjömodellen, delar de med sig av i en bok som kom ut nyligen. Ett sätt för ett lokalsamhälle att ta egna initiativ när ingen annan gör det.
Anders Thunberg från Kiladalenhus exemplifierade mod och entreprenörskap med sin beskrivning om hur han och hans bror startade företaget 2010. Idén var att bygga hus i Stavsjö – en ort som då var en utflyttningsort. Det blev en stor framgång och idag har de byggprojekt på flera andra ställen. Stavsjö har dessutom haft högst värdetillväxt på fastigheter i Sverige.
Kommunen behöver verktyg
Idag bor och verkar cirka en tredjedel av kommunens invånare och företag i det som kallas Nyköpings landsbygd - allt som ligger utanför Nyköpings tätort, Kommunens samhällsbyggnadschef Maria Ljungblom konstaterade att mellan året 2015-2020 har 91 procent av alla nybyggda bostäder byggts i Nyköpings centralort.
- För att stimulera landsbygdens utveckling behöver kommunen mer rådighet över mark i närorterna. Den finns inte idag vilket kräver att kommunen gör strategiska markinköp, identifierar byggbar mark, stimulerar projekt, förbättrar kommunikationer och sin kompetens om landsbygdsfrågor i kombination med en tydligare viljeinriktning, sa hon.
Besluten vägs mot hållbarhetskrav
Stora inspiratörer var också Lindeborgs Eco Retreat i Stigtomta, den första besöksanläggningen i Sverige som driver en helt koldioxidfri verksamhet vilket fått stor uppmärksamhet. Alla beslut de tar viktas mot kraven om beslutet är bra för naturen, för hållbarheten och om det håller för sju generationer framåt.
På liknande sätt tänker Osprey Farm & Studio, arkitekt och odlare Johnny Andersson utanför Strängnäs. Familjens farm och livsstil har oplanerat blivit ett besöksmål och de har nu engagerat sig i det växande lokalsamhället på Fogdö. Där pågår arbete med en gemensamhetsbyggnad som kan bli en central mötesplats som kompletterar skolans behov. Allt fler vill bo permanent på landsbygden och ha en mindre bostad i staden och bra mötesplatser krävs på landsbygden, menade han.
Unga stolta röster
Hur ungas röster och uppfattningar om att bo på landsbygden kan uttryckas, har Leader Sörmlandskusten funderat på. De startade därför ett samarbete med Ung Kraft för att ta reda på det. Verksamhetsledare Nenne Theorin beskrev att unga generellt är väldigt nöjda och stolta över sitt boende men att ”busshelvetet” är det stora problemet.
Arkitekt Angelica Åkerman på Boverket beskrev också inspirerande projekt i Sverige som bidrar till att utveckla bo- och livsmiljöer på landsbygden. Peter Eklund från ”Hela Sverige ska leva” deltog som moderator under dagen. Näringslivsenheten var värd för dagen.
Livesändningen går att se fram till 22 oktober.
Vi ber om överseende med den dåliga ljudkvaliteten på Angelica Åkermans föredrag, det första i sändningen.