Kamerabevakning i kommunens verksamheter

5 maj 2022
Kommun och politik

Frågan om kamerabevakning i skolor och i andra kommunala byggnader har aktualiserats på senare tid. Detta som ett led i att minska skadegörelse och andra brott och därigenom öka tryggheten.

I nuläget har Nyköpings Arenor Rosvalla och Nyköpings gymnasium, Gripen, valts ut att vara med i ett pilotprojekt i kommunen. I en tidigare behovsanalys har även Nyköpings högstadium, Alpha och Omega, granskats för att se var de lokala behoven finns. Den tekniska utrustningen ska köpas in, upphandling sker i höst.

– Kamerabevakning kan vara ett bra verktyg. Men det är ingenting man tar till som en första åtgärd eller som ersätter annat. Även om man får tillstånd för kameror i lokaler så kan de behöva tas ner om de inte anses behövas längre, säger Anders Ågerfalk, larmsamordnare i Nyköpings kommun.

Krav vid kamerabevakning

  • Samtliga kameror ska sitta i områden där incidenter sker.
  • För allmänna ytor, som de flesta på Rosvalla, krävs tillstånd från Integritetsskyddmyndigheten. Vissa ytor anses inte allmänheten ha tillgång till. Då krävs inte tillstånd. Men reglerna gäller oavsett.
  • Bevakningsintresset ska väga tyngre än integritetsintresset. Generellt är det integritetskänsligt att bevaka barn, speciellt i en skolbyggnad. Eleverna har inget val, utan måste enligt skolplikten befinna sig i skolan.
  • Kommunen måste göra en konsekvensbedömning: Vem och hur hanterar det inspelade materialet, bevaring, vilken teknik ska användas och vad ska lämnas till polis.

– Vi har börjat arbetet med konsekvensbedömning. Bedömningen kommer att ligga till grund för beslut om kameror i olika verksamheter. Troligtvis startar en upphandling kring kameror efter sommaren. Piloten kommer att pågå under cirka två år, men kameror kan komma att sättas upp på andra ställen där behov finns redan inom den perioden, säger Anders Ågerfalk.

Frågor och svar

När kan kameror börja användas för bevakning på skolor och andra ställen i Nyköping?

Tidigast 2023 kan kamerabevakning vara på plats i kommunala verksamheter.

Vad måste ske före det?

Det måste redas ut vem som ansvarar för inspelningarna och om det är tillåtet att spela in på de aktuella platserna. En ansökan måste lämnas in för de utrymmen där tillstånd krävs (allmänna ytor). Utrustningen ska upphandlas.

Varför har detta inte skett tidigare?

Innan Integritetsskyddsmyndigheten ger tillstånd för kamerabevakning ska de sökande ha prövat andra åtgärder. Speciellt i skolor är det mycket integritetskänsligt att filma, eftersom barn måste befinna sig där. Nu anses läget vara sådant att kamerabevakning utöver andra åtgärder kan bidra till ökad trygghet.

Fakta kamerabevakning

  • 2018 kom en ny kamerabevakningslag. Integritetsskyddsmyndigheten behandlar ansökningar och kontrollerar att reglerna följs, även i de fall där tillstånd inte behövs.
  • Myndigheten behandlade drygt 370 ansökningar förra året. Den största delen rör skolor. En tiondel av ansökningarna avslogs, bland annat på grund av brister i ansökan.
  • Om material från kamerabevakning inte skyddas mot obehörigt utnyttjande kan det vara brott mot tystnadsplikt enligt 22§ kamerabevakningslagen.
  • Eftersom skolan är en arbetsplats måste arbetsgivaren förhandla med arbetstagarorganisationer i enlighet med 11-14 §§ i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL) i samband med att kamerabevakning övervägs.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).