Individen i fokus för framtidens äldreomsorg

3 mars 2022
Omsorg och stöd

Vård- och omsorgsnämnden har arbetat fram ett inriktningsdokument för framtidens äldreomsorg. På nämndsammanträdet den 10 mars kommer den upp för beslut.

Under lite mer än ett års tid har arbetet med att fastställa en inriktning för äldreomsorgen i Nyköpings kommun pågått. Inriktningsdokumentet blir en färdriktning för äldreomsorgen i kommunen på lång sikt, oavsett om den utförs i egen regi eller av en privat aktör med avtal med kommunen.

Bakgrunden till arbetet är att äldreomsorgen har en rad utmaningar framöver. Befolkningen blir allt äldre, vilket betyder ökat antal kunder till äldreomsorgen. Det här gäller såväl inom Nyköpings kommun som på nationell nivå och måste hanteras för att Nyköping även i framtiden ska kunna ha en verksamhet av god kvalitet, en god kompetensförsörjning samt en ekonomiskt hållbar verksamhet. Inriktningsdokumentet beskriver just hur kommunen ska jobba för att klara dessa delar fram till år 2035.

Arbetet har hållits ihop av en politiskt sammansatt styrgrupp, som vid behov tagit in experthjälp från bland annat Sveriges kommuner och regioner.

Som en del av arbetet har nämnden också tagit reda på vad gemene man ser som viktiga delar i äldreomsorgen. Omkring 600 Nyköpingsbor svarade på enkäten om framtidens äldreomsorg och vad som blir viktigt för dem när de blir äldre. Resultatet har arbetats in i inriktningsdokumentet.

– Det är tydligt i enkätsvaren att medborgarna värdesätter sådant som vi i nämnden också ser som viktigt. De har lyft vikten av en fortsatt självständighet, trygghet samt ett personligt boende. Man är positiv till välfärdsteknik för sådant som minnesstöd, blodtycksmätning och personlig hygien, berättar Carina Wallin (S), ordförande för Vård- och omsorgsnämnden.

Äldreomsorgen ska anpassas efter de människor som är i behov av den, det är en viktig del i inriktningsdokumentet.

– Vi sätter individens behov i centrum. Man ska få det man har behov av, det kan vara alltifrån välfärdsteknik och att få bo kvar hemma. Det starka individperspektivet ska genomsyra alla delar av äldreomsorgen, säger Carina Wallin.

Andra viktiga delar i den framtida äldreomsorgen handlar om att skapa systematiserade, hälsofrämjande och förebyggande insatser riktade till äldre. Detta lyftes också av många i enkäten, det ska göras en större satsning på rehabiliterande insatser.

– Återigen handlar det om självständighet och frihet, att ge den enskilde möjlighet att bevara sina förmågor längre. Kommunens roll blir då att ge hjälp så att individen kan klara själv, säger Carina Wallin.

Den inriktning som beskrivs i dokumentet kommer att genomsyra arbetsvardagen för alla som jobbar med äldreomsorg i kommunen. Vissa delar är redan i gång, andra delar kommer successivt att förändras.

– Till exempel gör vi en särskild satsning redan nu på anhörigstödet. Även den långsiktiga kompetensförsörjningen är vi i gång och jobbar med, där vi satsar på vidareutbildning av vår personal, säger Carina Wallin.

Efter beslut i Vård- och omsorgsnämnden den 10 mars kommer slutligen Kommunfullmäktige fatta beslut om att anta inriktningsdokumentet.

Ta del av dokumentet Inriktning – äldreomsorgen i Nyköpings kommun i sin helhet i kallelsen till Vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 10 mars.