Hållbarhetsprogram beslutade av kommunfullmäktige
De fyra hållbarhetsprogrammen, som antogs av kommunfullmäktige 8 februari 2022, anger den politiska viljeriktningen för Nyköpings kommuns arbete för att uppnå en ekologisk, ekonomisk och social hållbar samhällsutveckling. Ytterligare ett hållbarhetsprogram handlar om effektiv organisation. Alla fyra program utgår från Agenda 2030.
Hållbarhetsprogrammen utgör ett levande kunskapsunderlag för strategiskt viktiga politiska prioriteringar för en hållbar framtid också för kommande generationer.
- Programmen vänder sig främst till kommunens verksamheter men också till civilsamhället och kommunens invånare, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande. Vi har som kommun stora ambitioner fram till, och bortom, 2030 och vi hoppas förstås att alla som bor, verkar och vistas i Nyköpings kommun vill vara med och bidra till ett hållbart samhälle.
Kopplade till varje hållbarhetsprogram finns fyra till fem prioriterade verksamhetsområden med tillhörande politisk viljeinriktning. Till respektive prioriterat verksamhetsområde kopplas olika fokusområden.
Agenda 2030 i styrning och ledning
För att möjliggöra ett ändamålsenligt och effektivt arbete är hållbarhetsdimensionerna inkluderade i ordinarie planerings- och uppföljningsarbete genom att motsvarande målområden är etablerade i kommunens styrkedja. Mål för hållbarhet beslutas alltså i ordinarie budgetprocess där programmen ger riktning.
- De fyra programmen ökar förutsättningarna för en hållbar utveckling i vår kommun, säger Martina Hallström (C), kommunalråd. Våra politiska prioriteringar tillsammans med målen i budgeten ger oss alla bra möjligheter att arbeta i en bredare samsyn framåt. Att arbeta utifrån ett helhetsperspektiv med Agenda 2030 gör det ännu tydligare.
Agenda 2030 inbegriper 17 globala mål och 169 delmål som tillsammans syftar till att skapa anständiga och hållbara levnadsvillkor för alla världens människor. De globala målen för hållbar utveckling är odelbara. Det betyder att inget mål kan nås utan framgång inom ett annat.
- Lösningarna på många av utmaningarna finns på lokal nivå, säger Marco Venegas (MP), kommunalråd. Vår kommuns förutsättningar och behov är därför centrala i hållbarhetsprogrammen. Ett exempel inom området social hållbarhet är vårt samarbete med Eskilstunas Stadsmission och härbärget med en tillhörande dagverksamhet mitt i Nyköping.
Nu ska hållbarhetsprogrammen tas vidare i kommunens verksamheter. Mats Pettersson, kommundirektör, har i uppdrag att se till att programmen genomförs och följs upp.
Ta del av hållbarhetsprogrammen i KF-kallelsen.
Läs mer om den nya styrmodellen.