Föreläggande från Arbetsmiljöverket kopplat till systematiskt arbetsmiljöarbete

30 juni 2022
Kommun och politik

Den arbetsmiljöinspektion som genomfördes av Arbetsmiljöverket 2021 har nu följts upp. En rad åtgärder är redan igång, som till exempel införandet av KIA. 

Arbetsmiljöverket bedömer samtidigt att åtgärder för det övergripande systematiska arbetsmiljöarbetet inte är genomfört i tillräckligt stor omfattning, och har därför beslutat om ett föreläggande förenat med ett vite på 125 000 kronor.

Föreläggandet från Arbetsmiljöverket handlar alltså inte om brister i arbetsmiljön i kommunens verksamheter, utan om brister i implementeringen av rutiner och riktlinjer för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Nationella inspektioner

Under 2020-2022 genomför Arbetsmiljöverket nationella inspektioner av kommuner och regioner. I mars 2021 var det Nyköpings kommuns tur. Arbetsmiljöverkets inspektion identifierade då ett antal utvecklingsområden där flera förbättringsarbeten har påbörjats under året som gått.

- Arbetsmiljöverket gjorde nyligen ett uppföljande besök och de bedömde då att vi inte har genomfört åtgärder i tillräckligt stor omfattning, säger Mats Pettersson, kommundirektör. Vi var medvetna om det själva och implementeringen följer den plan vi har tagit fram. Vi har valt att införa detta systematiskt för att förändringarna vi genomför ska hålla över tid och vara förankrade. Vi har kommit en bra bit på väg och Arbetsmiljöverkets inspektion har hjälpt oss i arbetet. Dialogen med inspektörerna har varit föredömlig och föreläggandet visar att de tror på vår plan.

En rad satsningar för att stärka vårt systematiska arbetsmiljöarbete har påbörjats och genomförts under hösten 2021 och nu under 2022.

Översyn av rutiner och införande av KIA

Exempel på insatser:

Framtagning och implementering av rutin för kommunens årliga uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbete och genomförande av baslinjemätning med återrapportering till KS 2022.

Samordning av tillbuds- och olycksfallrapportering är nästan helt på plats. Införandet av KIA, kommunernas informationssystem om arbetsmiljö, pågår för fullt. Tekniska divisionen, Räddning och säkerhet, delar av Kommunledningskontoret samt Samhällsbyggnad och Campus är redan igång. Division Utbildning startar upp KIA under hösten, då även Division Social omsorg enligt plan ska påbörja sitt arbete. I december 2022 är planen att Nyköping kommuns samtliga verksamheter (utom bolagen) gör tillbuds- och olycksfallsrapporteringen i KIA.

Ny rutin och genomförande av fördelning av arbetsmiljöuppgifter är beslutad av kommunfullmäktige.

Framtagning och initiering av ett långsiktigt och hållbart grundutbildningsupplägg kopplat till riktlinjen för arbetsmiljöansvar - Bättre Arbetsmiljöutbildning (BAM) pågår och testutbildningar har genomförts. Här är implementering av ett digitalt stöd samt utbildningar planerat till hösten 2022. Eftersom implementeringen inte hade påbörjats vid Arbetsmiljöverkets uppföljning bedömdes bristerna inte vara åtgärdade i tillräckligt stor omfattning för att ärendet skulle kunna avslutas. Här vill Arbetsmiljöverket se en handlingsplan som ska vara inskickad till dem senast 31 augusti. Implementeringen i sig ska vara genomförd 31 mars 2023.

Bakgrund

Syftet med de nationella inspektionerna är att säkra styrningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet på högsta ledningsnivå, så att positiva arbetsmiljöeffekter uppnås och att ohälsa och olyckor förebyggs. Inspektionen i Nyköpings kommun våren 2021 genomfördes digitalt och bestod av ett inledande inspektionsmöte och sex stickprovsinspektioner på tre förskolor och tre gruppbostäder. Uppföljningen av dessa krav har genomförts under våren 2022 genom inledande möte med kommunledningen, fyra stickprovsinspektioner samt återkoppling till kommunledningen.

Arbetsmiljöverkets beslut

Arbetsmiljöverket förelägger Nyköpings kommun att ha genomfört följande åtgärder:

  • senast den 31 mars 2023 ha implementerat era uppdaterade rutiner för ert systematiska arbetsmiljöarbete och se till att rutinerna är väl kända ute i organisationen. (Se 5 och 7 §§ Arbetsmiljöverkets föreskrifter, AFS 2001:1, om systematiskt arbetsmiljöarbete.)
  • senast den 31 augusti 2022 inkomma med en tidsatt handlingsplan över planerade åtgärder för implementering av rutiner gällande ert systematiska arbetsmiljöarbete. (Se 10 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter, AFS 2001:1, om systematiskt arbetsmiljöarbete.)

Vad är föreläggande och vite?

Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd. Ett vite är ett penningbelopp som man kan tvingas betala om man inte följer en myndighets beslut.