För livsmedelsverksamheter som vill använda vatten under pågående kokningsrekommendation

2 juni 2022

Uppdaterad 8 juni kl 13.00: Kokningsrekommendationerna har hävts.

Mellan 2 juni och 8 juni 2022 rådde kokningsrekommendationer med anledning av en vattenläcka i Nyköpings kommun. Så här såg rekommendationen för företagare ut: 

  • Vatten som används till matlagning ska kokas upp, exempelvis går det bra att tillaga pasta, potatis och grytor.
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Om dricksvatten ska serveras häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna/behållare och låt det svalna.
  • Informera gäster om att vatten från kundtoaletten inte ska drickas.
  • Missfärgat vatten ska inte användas.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till:

  • Blanda saft eller andra drycker med vatten.
  • Brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar.
  • Göra is.
  • Skölja frukt och grönsaker som inte kokas.
  • Arbetsytor som är i direktkontakt med livsmedel.

Okokt vatten kan användas till:

  • Handtvätt med tvål och papper. Var noga med att torka av händerna ordentligt.
  • Diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet.
  • Diska för hand, låt disken torka innan den används.
  • Städa och rengöra ytor som inte kommer i kontakt med livsmedel.

Kontaktuppgifter till Livsmedelsenheten

E-post: livsmedel@nykoping.se
Telefon Kundservice: 0155-24 80 80
Telefontid: Vardagar kl. 09.00-16.00