För livsmedelsverksamheter som vill använda vatten under pågående kokningsrekommendation
Uppdaterad 8 juni kl 13.00: Kokningsrekommendationerna har hävts.
Mellan 2 juni och 8 juni 2022 rådde kokningsrekommendationer med anledning av en vattenläcka i Nyköpings kommun. Så här såg rekommendationen för företagare ut:
- Vatten som används till matlagning ska kokas upp, exempelvis går det bra att tillaga pasta, potatis och grytor.
- Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
- Om dricksvatten ska serveras häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna/behållare och låt det svalna.
- Informera gäster om att vatten från kundtoaletten inte ska drickas.
- Missfärgat vatten ska inte användas.
Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till:
- Blanda saft eller andra drycker med vatten.
- Brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar.
- Göra is.
- Skölja frukt och grönsaker som inte kokas.
- Arbetsytor som är i direktkontakt med livsmedel.
Okokt vatten kan användas till:
- Handtvätt med tvål och papper. Var noga med att torka av händerna ordentligt.
- Diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet.
- Diska för hand, låt disken torka innan den används.
- Städa och rengöra ytor som inte kommer i kontakt med livsmedel.
Kontaktuppgifter till Livsmedelsenheten
E-post: livsmedel@nykoping.se
Telefon Kundservice: 0155-24 80 80
Telefontid: Vardagar kl. 09.00-16.00