Fokus på våld i nära relation
Den 22-28 november pågår den nationella temaveckan En vecka fri från våld. Den belyser våld i nära relation genom manifestationer för våldsutsatta och genom att visa vilken hjälp som finns att få.
Veckan är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som har funnits sedan 2016.
I Nyköping arrangeras föreläsningar, en utställning och en manifestation för att uppmärksamma och sprida kunskap om våld i nära relation. Veckan är ett samarbete mellan Nyköpings kommun, Länsstyrelsen i Södermanland, Zonta samt tjej- och kvinnojouren Mira.
– I årets föreläsningar fokuserar vi på ökade kunskaper om barns utsatthet för våld, på grund av den nya lagen om barnfridsbrott. Den innebär att barn som upplever våld i sitt hem ses som brottsoffer. Vi har även fokus på våldsutövare med en kampanj. Att veta var hjälpen finns att få är ett första steg för att kunna ändra ett beteende, säger Marie Eriksson, strateg för våld i nära relation i Nyköpings kommun som samordnar veckan.
Den 25 november är det också den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.
Aktiviteter
- Belysning av byggnader i orange färg, Orange day
- Organisationen Zonta gör sin årliga världsomfattande utställning, från 25/11, med skor på Stadshustrappan som visar antalet polisanmälda misshandlar mot kvinnor 18 år och äldre i Nyköping under 2020
- Fyra föreläsningar: Representanter från kommunens verksamhet Cumulus föreläser om vilket stöd som finns att få för barn och unga som lever med svårigheter i familjen. Barnahus berättar om hur deras arbete vid misstanke om våld och sexuella övergrepp mot barn. Tjejjouren Mira berättar om porrens skadeverkningar på barn och unga. Länsstyrelsen i Södermanland arrangerar en föreläsning om hur det är att leva i en hederskontext
- Kampanj i kommunens sociala medier och på vissa affischplatser i Nyköping, som påvisar att våld i nära relation kan se ut på olika sätt och med hänvisning till vilket stöd som finns om man utsätter någon
- Biblioteket har på utsedd plats samlat böcker som handlar om våld, för att öka kunskapen och visa vilket stöd som finns att få.
Skolor jobbar förebyggande
Nyköpings gymnasium årskurs två arbetar under hela året med en lektionsserie som har som mål att stoppa och förebygga mäns och killars våld, så kallad MVP - mentorer i våldsprevention.
Elever och lärare lär sig att ta ansvar och säga ifrån om de ser eller hör våld och kränkningar. Ett koncept som föreningen MÄN tagit fram och som Skolverket rekommenderar.
Gruvans skola Långberg och Tystberga skola genomför sedan förra året och löpande ”Agera tillsammans” med elever. Det bygger på samma material som MVP men är anpassat till mellanstadieelever.
Kommunen utbildar också personer som ska kunna utbilda i MVP på fler skolor.
Stöd vid våld i nära relation
- Du som är utsatt för våld kan få hjälp av kommunen genom till exempel akut boende, stöd i kontakt med myndigheter och samtalsstöd, läs mer på nykoping.se/stopp
- Utsatta kan också få hjälp av frivilligorganisationer som Kvinnojouren Mira och Tjejjouren Mira.
- Barn som är med om svårigheter i familjen kan bland annat få stöd av kommunens verksamhet Cumulus.
- Den som utövar våld kan få stöd av såväl Familjefrid som av hjälporganisationer.
Initiativet till temaveckan
En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Syftet med veckan är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör samt att sprida kunskapen om att våld går att förebygga.
Kontakt
Har du frågor om temaveckan eller det förebyggande arbetet gällande våld i nära relation kontakta:
Marie Eriksson, strateg för våld i nära relation i Nyköpings kommun
Mejl: marie.eriksson.2@nykoping.se
Telefon: 0155-45 79 31