Fler ungdomsstödjare ska förebygga psykisk ohälsa och kriminalitet

11 mars 2022
Barn och utbildning Omsorg och stöd

I ett nytt utvecklingsprojekt ska fler ungdomsstödjare arbeta förebyggande och uppsökande på platser där ungdomar finns. Målet med projektet är att utveckla och förstärka arbetet mellan skola, socialtjänst och fritidsverksamheter samt att förebygga psykisk ohälsa och kriminalitet.

En del av ungdomsteamet. Från vänster: Benjamin Moradimansour, Maria ”Maja” Ulvenhag, Yamandu Cano Gonzalez och Pernilla Råd. Fattas på bilden gör Ali Khoshakhlagh.

Fem nya ungdomsstödjare är tillsatta och kommer att ingå i Ungdomsteamet som jobbar på uppdrag av socialtjänsten. Ungdomsstödjarnas uppgift är att tidigt upptäcka och identifiera social oro hos individer och påvisa möjlighet till förändring och bryta destruktiva mönster. De ska bygga förtroendefulla och hållbara relationer, minska utanförskap samt finnas på arenor och forum där barn och ungdomar finns. 

I arbetet ingår samverkan med socialtjänst, polis, skola, föreningar samt kultur och fritid. Samverkan ska bidra till en god förutsättning att förebygga psykisk ohälsa, kriminalitet, utanförskap, bruk av narkotika och alkohol och öka närvaron och skolresultat. 

- Syftet med projektet är att vi ska öka vår närvaro och finnas på fler platser där ungdomar behöver oss. Det är jätteroligt att vi har fått den här möjligheten och på det här sättet tror jag vi kan lyckas fånga upp ungdomar i ett tidigt stadie. Vi ska finnas där som stöd och hjälpa till att lotsa ungdomar till olika delar som kan vara behjälpliga för dem och även utifrån det visa på möjligheten till förändring, säger Anna Lundin, samordnare för Ungdomsteamet.

Fakta om projektet

Projektet är finansierat av KAN (Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden) och är en samverkan mellan division Social omsorg och division Utbildning. Uppdraget pågår mellan 2021–2022 och är en satsning där fem nya tjänster som ungdomsstödjare har tillsatts. Ungdomsstödjarna ingår i Ungdomsteamet som har sammanlagt 10 anställda och en samordnare.

Teamet jobbar på uppdrag av socialtjänsten i form av olika insatser och erbjuder behandling på hemmaplan samt råd och stödsamtal. Här kan ungdomar i åldrarna 10–21 år få hjälp att förebygga psykisk ohälsa, användning av narkotika och alkohol, kriminalitet och skolfrånvaro.