Finansieringsbeslut för ombyggnation av Tystberga skola och förskola

19 januari 2022
Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Barn och utbildning Bo, bygga och miljö

Tystberga skola och förskola ska totalrenoveras och byggas om. Detaljprojekteringen och upphandlingen är nu klar och ska beslutas av Kommunstyrelsen.

Tystberga skola och förskola ska i enlighet med tidigare beslut renoveras och byggas om. För att lokalerna ska bli ändamålsenliga och möta både pedagogiska behov och platsbehov, nu och i framtiden, så har Tekniska divisionen utgått ifrån kommunens koncepthandlingar för skola och förskola i detaljprojekteringen. Handlingarna i den upphandling som nu är gjord ska säkerställa att verksamhetslokalerna uppfyller kraven.

I detaljprojekteringen av ombyggnationen har verksamheten på plats varit med. Den projekterade ombyggnationen innefattar en totalrenovering i både skol- och förskolelokaler. Bland annat utökas den tidigare planerade utbyggnaden från 30 kvadratmeter till 130 kvadratmeter fördelade på tre plan, detta bland annat för att ge barnen större och funktionella vistelseytor.

- Vi ser fram emot att Tystberga skola och förskola får ändamålsenliga lokaler med mycket goda förutsättningar för både pedagoger, barn och elever. Nu och i framtiden ger det Tystberga en god grund för utveckling, säger Martina Hallström (C), vice ordförande i Kommunstyrelsen i Nyköpings kommun.

Totalrenoveringen innebär förbättrad utemiljö, fastighetstekniska åtgärder samt innemiljö för att få ändamålsenliga och pedagogiska lokaler. Bland annat anpassas planlösningen för verksamheten och ytskikt samt golv renoveras. Vid ombyggnationen säkerställs även att dagens gällande myndighetskrav uppfylls, till exempel brand, ventilation, radon och akustik, med mera.

Tekniska divisionen har gjort en upphandling för renovering, ombyggnad och tillbyggnad av lokalerna och utifrån det tagit fram en anbudsbaserad kalkyl. Den nya kalkylen är beräknad till 46 mnkr och inkluderar byggherrekostnader och riskreserv.

- Den ökade kostnaden beror på flera faktorer där de flesta hänger ihop med att vi i detaljprojekteringen har konstaterat att det behövs större ytor, både inomhus och utomhus vilket har inneburit ökade kostnader för en mer omfattande projektering och högre myndighetskrav, säger Kent Nyman, divisionschef på Tekniska divisionen i Nyköpings kommun.

Även materialkostnader har ökat kraftigt under pandemin. Den mer omfattande entreprenaden innebär även högre kostnadsposter för riskreserv och byggherrekostnader.

Arbetet planeras starta våren 2022

Renoveringsarbetet planeras att börja under våren 2022 och är planerat att ske i tre etapper. En detaljerad tidplan för arbetena bestäms tillsammans med rektorer och personal för att minimera störningar för verksamheten. För att ha förutsättningar bli klara till höstterminen 2022 föreslår Tekniska divisionen en paviljonglösning för undervisning under våren 2022.

Här hittar du handlingarna till Kommunstyrelsens möten. 

FAKTA:
Efter renoveringen kommer Tystberga skola och förskola att ha kapacitet för 120 elever i skola och 90 barn i förskola. Prognoserna för 2030 visar på ett behov av 100 elever i skola och 63 barn i förskola. Det finns även möjlighet att ställa om mellan skol- och förskolelokaler om det behövs. Det innebär att det finns kapacitet att möta en större tillväxt i Tystberga än vad dagens prognoser visar.