Driftiga idéer på sommarens första Draknäste
Skulle du våga pitcha din idé inför en vass jury med representanter från näringslivet och politiken? Bli bedömd och få riktigt knepiga frågor i tuff konkurrens? Det vågade ett gäng ungdomar vid kommunens egna Draknäste fredagen 1 juli.
Draknästet är en del av projektet Samhällsutveckling Nyköping, ett pilotprojekt som ingår i den kommunala feriepraktiken sommaren 2022. Totalt 40 ungdomar arbetar i mindre grupper under tre veckor med olika utmaningar kopplade till Nyköpings kommun, samhällsutveckling och framtiden. Under tiden har de stöd av handledare från Rookie Startups, som är en av Sveriges ledande utbildare av unga entreprenörer.
Utmaningar som ungdomarna arbetar med - och tar fram idéer för att lösa - handlar om framtid och fritid, mental hälsa, det digitala landskapet samt demokrati och ungas påverkan.
I arbetet ingår delar som socialt entreprenörskap, idégenerering, konceptutveckling och innovation. Bland annat får ungdomarna träna på att nätverka genom att ge sig ut på stan med en penna - inte för att skriva med - utan för att i flera steg byta mot något annat, gärna mer värdefullt. En av grupperna lyckades att i slutet av dagen ha bytt till sig en låda med exklusiva flaskor skäggolja. Att få pitcha sin idé inför en jury är själva finalen på arbetet.
Projektet är indelat i två omgångar och fredagen 1 juli var det dags för det första Draknästet. Tre grupper presenterade sina respektive idéer framför juryn som bestod av Sara Eklöf, ADHD-coach och kurator, Jonas Jegers (C), lokal politiker och Ahmad Eid (M), lokal politiker och entreprenör.
Vid Draknästet, som tog plats i Campus Aula, presenterades idéerna:
Nyköpings Fritidsgårdar - en trygg samlingsplats för ungdomar. En samlingsplats där alla ska känna sig välkomna.
BIK - barns informationskälla - minilektioner i mellanstadiet för att informera om sociala mediers påverkan på den mentala hälsan hos barn.
SUM - stärk ungdomars mentala hälsa - digital plattform och föreläsningar riktad till ungdomar om sociala mediers påverkan.
Juryn utsåg BIK - barns informationskälla till dagens vinnare under rubriken Årets Innovation. Bakom idén står Ellias, Nima, Noa och Amanda. Enligt juryn stack deras bidrag ut lite extra, men i hård konkurrens eftersom samtliga bidrag enligt juryn var både inspirerande och engagerande. Grupperna bjöd på snygga och tydliga presentationer som visade på kreativa lösningar på problem ungdomarna ser och upplever i sin vardag.
Idéerna skickas till berörda verksamheter i kommunen när projektet är avslutat.
Nu är det dags för nästa gäng att komma på kreativa lösningar och de presenterar sina idéer på Draknästet 22 juli.
Läs mer om feriepraktiken i Nyköpings kommun.
Första gruppen ungdomar som genomförde Draknästet tillsammans med handledaren och jurymedlemmar.