Detaljplanen för Nöthagen snart antagen

2 november 2021
Kommun och politik Bo, bygga och miljö

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden väntas fatta beslut om att godkänna detaljplanen för Nöthagen, på deras möte den 9 november. Bostadsområdet blir ett av de största i Nyköping.

Nöthagen ska omvandlas från industriområde till en stadsdel med bostäder, handel, verksamheter och skola och förskola. Det blir en av Nyköpings största stadsdelar med cirka 1600 nya lägenheter, kontor, handel samt förskola och skola med direkt koppling till nuvarande stationsområdet.

Tidigare i år upphävde Mark- och miljödomstolen kommunens beslut att anta detaljplanen för Nöthagen. I detaljplanerna för Nöthagen och för Nyköpings resecentrum, som pågått parallellt, överlappar vissa ytor varandra.

- Vissa detaljer i bestämmelserna överensstämde inte till hundra procent vilket enligt domstolen ledde till en otydlighet kring hur ytorna skulle användas och utformas. Otydligheten var enligt domstolen så pass stor att antagandebeslutet upphävdes, berättar Sara Rangensjö, planarkitekt på Samhällsbyggnad.

Under sommaren vann detaljplanen för Nyköpings resecentrum laga kraft. Behovet av markområden som regleras i två planer uteblev därmed och planförslaget för Nöthagen reviderades i delar där det tidigare överlappade med Nyköpings resecentrum. Med anledning av revideringar i detaljplanen ställdes den ut för ny granskning. Granskningsperioden avslutades den 12 oktober.

Grannar och övriga sakägare fick åter ta del av planförslaget och gavs möjlighet att tycka till. Totalt 12 skriftliga synpunkter inkom.

- Under hela planprocessen har ca 60 synpunkter inkommit. De handlar framförallt om byggnadshöjder, skuggbildning, tillkommande trafikrörelser och bristande anpassning mot angränsande villaområde, säger Sara Rangensjö.

Efter granskningen har enbart vissa förtydliganden gjorts bland annat kring fastighetsrättsliga frågor och andra smärre revideringar. Några större strukturella förändringar rörande exempelvis byggnadshöjder har inte gjorts utan i övrigt är planförslaget sig likt från tidigare.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden förväntas fatta beslut om att godkänna detaljplanen för Nöthagen den 9 november med förslag till beslut att Kommunfullmäktige slutligen antar planen den 14 december.

De som inte fått sina synpunkter tillgodosedda under planprocessen kommer att meddelas när Kommunfullmäktige antagit planen med information om hur man gör om man inte är nöjd med politikens beslut och vill överklaga beslutet. I annat fall vinner planen laga kraft i början av 2022.

Läs mer om Nöthagen: nykoping.se - Utveckling Nöthagen