Detaljplanen för Nöthagen får ny granskning

28 juli 2021

Tidigare i år upphävde Mark- och miljödomstolen kommunens beslut att anta detaljplanen för området Nöthagen. Domstolen menar att det finns viss otydlighet i detaljplanens del som överlappar detaljplanen för Nyköpings resecentrum. Nu görs granskningen om.

Nöthagen ska omvandlas från industriområde till en stadsdel med bostäder, handel, verksamheter och skola och förskola. Det blir en av Nyköpings största stadsdelar med cirka 1600 nya lägenheter, kontor, handel samt förskola och skola med direkt koppling till nuvarande stationsområdet.

Ytor överlappar varandra i två detaljplaner

I detaljplanerna för Nöthagen och för Nyköpings resecentrum överlappar vissa ytor varandra. Vissa detaljer i bestämmelserna överensstämmer inte till hundra procent då detaljplanerna gjorts vid olika tillfällen, vilket enligt domstolen leder till en viss otydlighet.

Nyköpings kommun valde att, tillsammans med fastighetsbolaget SBB som initierade utvecklingsarbetet i området, överklaga domstolens beslut.

- Vi gör en annan bedömning och anser att Mark- och miljödomstolen inte har använt en korrekt grund för att upphäva planen, säger Maria Ljungblom, Samhällsbyggnadschef i Nyköpings kommun. Därför valde vi att överklaga deras beslut. Nu genomför vi istället en ny granskning.

Mark- och miljööverdomstolen meddelade 27 juli att de inte ger prövningstillstånd och därför föreslås Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om en ny granskning av detaljplanen vid sitt möte 7 september.

Ny granskning under hösten

Eftersom det är några få otydligheter som Mark- och miljödomstolen haft synpunkter på görs endast en justering av detaljplanekartan inför granskningen. Domstolen hade inga övriga synpunkter och därför behöver inte några utredningar eller andra större arbeten för till exempel planbeskrivningen göras. Sakägare (boende och verksamhetsutövare) i området får information via post under hösten. Målet är att detaljplanen kan antas i kommunfullmäktige innan årsskiftet.

Läs mer om Nöthagen.

Parallellt med utvecklingen i Nöthagen pågår arbetet med Nyköpings resecentrum där detaljplanen har vunnit laga kraft. Läs mer om Nyköpings resecentrum.