
Boksläpp - Toleransprojektets elever har ordet
Vad är ondska, vem är jag och vad är meningen med livet? Nu kan fler få inblick i tonåringars tankar och utveckling genom en gemensam bok. Den släpptes i går och finns bland annat tillgänglig på stadsbiblioteket i Culturum.
Toleransprojektet är en utbildning för åttondeklassare som har hållits under flera år i Nyköping. Det syftar till att öka förståelsen för alla människors lika värde. Det arbetar långsiktigt och förebyggande för ökad social sammanhållning.
– Vi ser även att skolnärvaron och meritpoängen ökar hos elever som deltar i Toleransprojektet. De utvecklar nya sociala relationer och får högre empati och förbättrad skriv- och språkinlärning, säger Malin Matsson Flennegård.
50 elever får plats varje år
Projektet är frivilligt för eleverna som ansöker från både kommunala skolan och friskolor i Nyköping. Av hundratals ansökningar sållas sedan 50 elever fram per år.
– Man lär sig på ett annat sätt än i skolan, det är mycket lärorikt, man får nya perspektiv, säger Abdikarim Huseen.
Han är en av alla de Nyköpingselever som haft möjligheten att vara med i projektet, där en resa till Förintelsens minnesplatser i Polen är en del.
Eleverna utvecklas på flera plan
Även Kasper Andersson berättar om han fick en annan blick på historien. Det blev konkret vad nazismen orsakat för så många.
– Man får en viktig allmänbildning. För mig har det också betytt att jag vågar ta mer kontakt med människor. Jag fick höra om andras historier och kunde prata om egna erfarenheter.
Nya möjligheter öppnar sig
Hoda Bassal förklarar att toleransgruppen skapade mycket trygghet, deltagarna vågade vara öppna med varandra. Projektet har gett henne fler möjligheter inför framtiden.
– Jag utvecklade mina känslor och mitt skrivande. Och genom nya kontakter har jag engagerat mig i Ung Kraft och i Maktcafé. Nu vill jag studera till jurist.
För Vera Hedmans del var det resan till Polen som lockade först, men sedan innehöll projektet så mycket mer, med tematräffar på Söra, inblickar i personliga berättelser och egna reflektioner.
Boken ”Jag vill bli kallad vid mitt namn”
- Boken innehåller personliga texter från Toleransprojektets första fyra år.
- Eleverna reflekterar över demokrati, tolerans och identitet, med utgångspunkt från berättelser från Förintelsen och från nutiden.
- Boken förklarar även projektets grundtanke och innehåller intervjuer.
- Den har bekostats av Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet i samarbete med Nyköpings kommun.