Attraktiv plats i fokus på årets Stora mötesdag

24 maj 2022
Företag och näringsliv Kommun och politik Uppleva och göra

Hur kan Nyköpings stadskärna utvecklas? Och vad gör Nyköping till en attraktiv plats? Det diskuterades på företagsdialogen under Stora mötesdagen.

Stora mötesdagen är ett tillfälle där politiker, tjänstepersoner och företagare möts och fördjupar förståelsen för varandra. På förmiddagen hölls en företagsdialog med intressanta föredrag och samtal.

anna_osterlund_stora_motesdagen.jpg

Anna Österlund under sitt föredrag "Stadskärneutveckling och attraktiv plats". 

"Utgå från just din plats"

Anna Österlund från Placebrander berättade om "Stadskärneutveckling och attraktiv plats", och sammanfattade sina viktigaste budskap så här efteråt.

-Utgå från just din plats som har sin själ, sina utmaningar och möjligheter samt era locals när ni skapar utveckling, säger Anna Österlund. 

Förmiddagen innehöll även två panelsamtal. Det första om levande stadskärna, det andra om trygghet. Ett konkret tema som återkom var fler öppna verksamheter kring Stora torget. Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings kommun, deltog i båda panelsamtalen.

Vad tog du med dig från förmiddagen?

- Att vi behöver jobba tillsammans oavsett fråga. Attraktivitet är ett väldigt brett begrepp, men är en plats attraktiv ser vi stor effekt inom flera områden. Alltifrån inflyttning till kompetensförsörjning, välmående och stolthet, säger Maria Karlsson. 

paneldiskussion_stora_motesdagen.jpg

Intressanta diskussioner under de två panelsamtalen med tema levande stadskärna och trygghet.

Fler företagsbesök i år

Stora mötesdagen är också en möjlighet för företag att träffa politiker och tjänstepersoner under företagsbesök. I år finns hela 47 stycken anmälda, vilken är en ökning med 20 procent från förra året. Företagsbesöken genomförs efter lunch. 

Superbowl på Rosvalla

Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande, besökte Superbowl Nyköping under dagen. Ägaren Johan Åberg har varit i bowlingbranschen sen 70-talet och driver sen många år familjeföretaget på Rosvalla.

– Vi är väldigt beroende av idrottsturismen på sommaren, berättar Johan. Att kommunen hyr ut ishallar och idrottsplaner för läger och cuper är jätteviktigt för oss.

– Vi önskar lite fler soptunnor ute, inte bara vid entrén, säger Helena Halvarsdotter, anställd på Superbowl sen flera år.

– Vi hade det jättekämpigt under pandemin men nu ser vi ljuset, säger Johan. Om två år hoppas vi kunna arrangera senior-EM i bowling här.

Maison Forte

Karin, näringslivsenheten och Per, miljöenheten, besökte byggherren Maison Forte som är en liten aktör i byggbranschen med nio anställda och finns i Nyköping, Finspång och Eskilstuna.

– Vi anlitar lokala byggfirmor från Nyköping vid våra projekt. Det är alltid bra att de som byggt huset också bor i samma stad, säger Ulf Johansson, operativ chef.

Maison forte önskar att hitta nya sätt att jobba med lagen om offentlig upphandling (LOU) med Nyköpings kommun.

– Att vi kan samarbeta i tidigt skede, det skulle gynna både oss och kommunen säger Ulf.

Reflektionerna från besöken och förmiddagens företagsdialog tas vidare in i arbetet med den nya näringslivsstrategin.

En gång om året manifesterar Nyköpings kommun vikten av att politiker, tjänstemän och företagare fördjupar sin förståelse för varandras arbete. Då besöker politiker och tjänstemän de företag som anmält att de vill ha besök. Företagsbesök görs året om men den här dagen visar hur viktigt de förtroendevalda och verksamheterna tycker att dialog är.