Akutboende för flyktingar från Ukraina inte längre aktuellt i Nyköping

8 april 2022

Migrationsverket har för närvarande tillräckligt många boendeplatser för att täcka de omedelbara behoven för personer som söker skydd i Sverige. Därför är det inte aktuellt med ett akutboende i Nyköpings kommun.

Behovet av boendeplatser avgörs av hur många personer från Ukraina som söker skydd i Sverige och hur stor andel av dessa som behöver boende av Migrationsverket. I dagsläget kan Migrationsverket ge plats till de sökande som behöver akut boende. Hittills är cirka 4 500 kommunala evakueringsplatser (akutboenden) aktiverade och tillgängliga för myndigheten i Sverige.

Migrationsverket arbetar nu med att ta fram långsiktiga boenden, som kallas anläggningsboenden, runt om i landet. Om och hur vår kommun blir berörd vet vi inte i dagsläget.

Förberedelser styrdes snabbt om

Den planering som påbörjades i mars, för att förbereda akutboende i Nyköpings kommun, fick snabbt styras om utifrån Migrationsverkets minskade behov. När Nyköping inte längre var aktuellt ändrades inriktningen och till exempel en av platserna som pekats ut, Myntans Trygghetsboende, togs bort som alternativ. Lägenheter på Myntan kommer enligt ordinarie planering att hyras ut till personer som står i kö inom ramen för Trygghetsboendet.

Om behovet av akutboende skulle uppstå finns en annan plats utpekad. I dagsläget är inte platsen offentlig information, men lokaliseringen har karaktären av tillfällig lösning.

Ukrainska barn i skolan

Även om Nyköpings kommun inte har tagit emot några ukrainska flyktingar via Migrationsverket, bor det redan flera personer här i Nyköping. Ukrainska barn går i skolan, på Nykomsten. Beredskap finns för att ta emot betydligt fler än de nästan 20 elever som redan går på Nykomsten och gymnasiet eller som är på väg in i verksamheten.

Inom Division Social omsorg påverkar flyktingmottagningen verksamheten, bland annat genom mottagande av ensamkommande ungdomar. En nyligen genomförd kampanj för att få fler att bli Familjehem var lyckad med flera nya familjer som har anmält intresse.

Informationsmaterial på ukrainska

Här på nykoping.se finns information riktad till flyktingar från Ukraina. Informationen är översatt och finns även tillgänglig i pappersform. Mappar finns att hämta i bland annat receptionen i Stadshuset och hos Nykomsten.

Fortsatt stort behov i frivilligorganisationerna

Frivilligorganisationerna som Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan i Nyköping behöver all hjälp de kan få – vill man vara med och bidra finns det flera möjligheter. Allt ifrån pengar till fysisk hjälp är välkommen. Läs mer om vad respektive organisation behöver och erbjuder på deras webbplatser eller Facebooksidor.