Vinnare av stora turismpriset

15 september 2020
Bo, bygga och miljö Trafik och resor Företag och näringsliv Kommun och politik Uppleva och göra Företag och näringsliv Kommun och politik Uppleva och göra

Teater Sörmland vann stora Turismpriset för sitt kreativa sätt att under pandemin fortsätta framföra sommarspelet Nyköpings Gästabud.

Maja och Jerk, Teater sörmland
 

– Lekarna på Håtuna gav inspiration till sommarens gästabud

 
Teater Sörmland vann stora Turismpriset för sitt kreativa sätt att under pandemin fortsätta framföra sommarspelet Nyköpings Gästabud. Men det var inte förrän i maj teatergruppen kom fram till hur sommaren skulle bli.
 
Sedan 1997 har Teater Sörmland dramatiserat den historiska händelsen och gjort det till ett av Sveriges största sommarspel, komplett med medeltida marknader, riddare på hästar och hundratals människor på scen.
 
Årets Gästabud planerades som en ny musikteater berättar Maja Lundqvist, konstnärlig ledare på Teater Sörmland.
 
– Det var ett stort projekt, som vanligt, säger Maja. Covid-19 kom, men vi hade is i magen och jobbade på som vanligt för att ha ett vanligt sommarspel. Vi är lösningsinriktade och tänkte att allt kommer att lägga sig. 
 
– Trump sa ju det, skrattar Jerk Olson Westin, även han konstnärlig ledare på Teater Sörmland. 
 
Sen kom beskedet om att folksamlingar på max 50 personer inte skulle ändras och Teater Sörmland fick tänka om. I maj åkte gruppen till Håtuna, nära Uppsala, för en kreativ helg för att hitta en lösning. 
 
– Det blev en kollektiv brainstorm, säger Maja. Och då – under en av helgens övningar - kom vi på idén med årets sommarspel. Vi slog våra kloka huvuden ihop.
 
Teater Sörmland har en idé om att alla som vill ska kunna få vara med i Gästabudsspelen. 
 
– Det är vår stolthet. Vi kan vara över 70 personer inklusive de vi projektanställer över sommaren. Tillsammans sen med alla andra: hästar, skötare, amatörer och praktikanter kan vi vara över 120 medverkande, säger Jerk. Nu blev det tyvärr inte så. Endast ett fåtal skådespelare och tekniker förutom vi åtta som ingår i Teater Sörmland var med i årets upplaga. 
 
Årets sommarspel planerades noggrant och gjorde gruppen sammansvetsad, alla var delaktiga i allt – utifall ensemblen skulle bli sjuk. Alla skådespelare kunde flera roller – men ingen blev sjuk. 
 
En vanlig sommar ser cirka 4000 personer Gästabudet. Årets spel hade utsålda föreställningar, men endast 1400 besökare totalt, trots att de spelade tre föreställningar per dag, fem dagar i veckan.
 
– Klart att det drabbar oss ekonomiskt, säger Jerk Olson Westin. Men vi har en dialog med kommunen om att få göra ett liknande Gästabud under vintern. Då faktiskt Gästabudet begav sig på riktigt. Tänk att få sätta upp Gästabudet på Nyköpingshus i snö och sen avsluta med ett julbord, med lyckligt slut.  
 
 
 

Årets smittskyddade Gästabudsspel

I årets uppsättning spelades tre föreställningar per dag, med max 25 personer i publiken per föreställning. Innan föreställningen började blev besökarna tilldelad en ledsagare som tog hand om gruppen och såg till alla sällskap höll avstånd. Sedan släpptes de in till borggården och fick där uppleva tre olika situationer med nyckelpersonerna från den dramatiska händelsen Nyköpings Gästabud. Som publik fick man följa en av nyckelpersonerna i dramat och uppleva hela händelsen ur hens perspektiv. Men vem du följde berodde helt på vilken föreställning du såg, något som gjorde varje besök unikt. Besökarna bjöds intill delar av slottet som tidigare aldrig kunnat visas. Det blev en spännande och interaktiv upplevelse för alla sinnen, där historien upplevs nära även när den är på säkert avstånd.
 

Motiveringen

Motivering till hur organisationen under Coronapandemin arbetar med sin verksamhet på ett hållbart och innovativt sätt för att vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten.
 
Det är en märklig tid just nu. Våren har för många av oss inneburit stora förändringar och varit mycket påfrestande. Teater Sörmland ville erbjuda ett förhållandevis säkert sätt att bryta isoleringen och stilla oron för en stund. En kulturupplevelse kan vara det bästa för folkhälsan just nu. Teater Sörmland ville bidra med en injektion av energi som gör att vi inte bara uthärdar krisen, utan går starka ur den. Teater Sörmland hoppas att detta visar att Nyköping, i en tid då vi inte kan eller får resa bort på semester, har ett tillfredsställande resmål för ”hemestern”.

Läs hela motiveringen på Tillväxtverkets webbplats.
 

Stora Turismpriset

Varje år delas Stora Turismpriset ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen. Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman. I år delas priset ut för 27:e året i rad. 
 

Tidigare vinnare

2019 - Fjärdhundraland 
2018 - Julita Gård 
2017 – Artipelag 
2016 – Gotlands museum 
2015 – Wild Sweden 
2014 – Astrid Lindgrens Näs
2013 – Stiftelsen Läckö Slott
2012 - Kosta Boda Art Hotel 
2011 - Treehotel
2010 - Fotografiska
2009 - Ystad kommun 
2008 - Kolmårdens Djupark
2007 - Wij Trädgårdar
2006 - Ekoturismföreningen med kvalitetsmärkningen Naturens Bästa
2005 - Göteborg
2004 - SkiStar AB
2003 - Jan Guillou och Anja Praesto, Västergötlands museum för "I Arns Fotspår"
2002 - Ölands Skördefest
2001 - Sveriges Campingvärdares Riksförbund, SCR
2000 - Jamtli Historieland1999 - Dalhalla
1998 - Liseberg
1997 - Turism i Glasriket
1996 - Medeltidsveckan på Gotland
1995 - Vasamuseet
1994 - Britt-Marie Brax, Rederiaktiebolaget Göta Kanal samt Yngve Bergqvist, Jukkas AB