Vinnare av innovationspriset

7 november 2019
Företag och näringsliv Kommun och politik Uppleva och göra

Vinnare av årets innovationspris inom besöksnäringen är Karin Sundby och Eva Lundkvist, initiativtagare och genomförare av Nyköpings Restabud. En del av priset tillägnas också Karin Sundby med företaget Ideando för införande av Miljötratten. 

vinnare av innovationspriset

Martina Hallström (C) kommunalråd och vinnarna Karin Sundby och Eva Lundkvist.

Miljötratten är en spansk uppfinning och för nästan 10 år sedan tog familjeföretaget Ideando med Karin Sundby och Oscar Pradas in den till Sverige. Miljötratten finns i hela landet.

Nyköpings Restabud startades av Karin och Eva gemensamt. 

Syftet med Nyköpings Restabud är i första hand att uppmärksamma problemet med matsvinn. Fast på ett roligt sätt. 

– Ingen orkar längre höra att ingen gör något, säger Eva. 

Under jubileumsåret 2017 startade Karin och Eva konceptet Nyköpings Restabud. Hittills har de arrangerat några talkshows där man diskuterat matsvinn och två Restabud på Nyköpingshus med kockar som lagar mat på räddad mat. 

– Vi kan ju inte mäta exakt hur mycket matsvinnet har minskat men vi vet att flera företag i Nyköping har börjat utveckla nya produkter på mat som ingen vill ha säger Karin.

– Förr var det fult att handla mat med röda extra-pris lappar på. Nu är man en miljöhjälte när man väljer att hjälpa till med ta till vara mat som annars skulle ha slängts, avslutar Eva. 

Miljötratten är en spansk uppfinning och för nästan 10 år sedan tog Karin in den till Sverige. Miljötratten finns nu i hela landet.

Motivering 

Införande av Miljötratten och initiativtagare och genomförare av Nyköpings Restabud. Inspiratörer och ambassadörer för klimatfrågor på ett påtagligt konkret vis i en positiv anda som manar till eftertanke utan dömande. En mycket god förebild för såväl vår kommun, som var enskild människa stor som liten. De engagerar, inspirerar och samverkar med många för att förbättra vårt klimat.  Eventen Nyköpings Restabud och Restabudet Talkshow lär oss på ett nydanande sätt hur vi kan minska matsvinnet och ta tillvara på mat som skulle ha slängts. De driver viktiga frågor som betyder mycket för platsens attraktivitet och för möjligheten att skapa avtryck idag och imorgon.

Juryn består av: Maria Karlsson, Näringslivschef i Nyköping och ordförande i juryn, Emma Hansson, Regionförbundet Sörmland, ansvarig för det regionala innovationsarbetet, Ola Nilsson, VD STUA, Sven Sievers, Regionansvarig Business Sweden

Förra året vann Bondens Nära, Hellmanska gården och Sörmlands Matkluster.

Nyköpings kommuns arbete med miljötratten och matsvinn

Miljötratten

För flera år sedan gjorde ett bostadsbolag och Nyköpings kommun ett försök med att återvinna olja. Projektet startade i Brandkärr och miljötratten delades ut till många hushåll där. Stoppen i avloppen halverades under testperioden så kommunen bestämde att arbetet skulle fortsätta. Nu finns de orangea fettåtervinningsskåpen på flera återvinningsstationer i andra områden och orter. Sedan projektet startade har 10 ton fett samlats in från centrala Nyköping. 

Matsvinnet

Kommunens egna förskolor jobbar aktivt med matsvinn i olika projekt, till exempel att ha mindre tallrikar vid buffé-måltider. Det handlar inte om att barnen inte ska bli mätta, men att lura ögat och bara ta så mycket man orkar. Vissa förskolor har 0 % matsvinn och tar hand om minsta rotfruktsskal till att baka bröd av överbliven gröt. 

– Att ha egna kockar på plats, som gör egna kloka val, minskar matsvinnet enormt berättar Maria Wegemark Westerlund, rektor på Franciscus och Sjösa förskola. 

Sedan ett par år tillbaka lagar kommunens egna organisation Måltidsservice maten åt alla kommunala förskolor och äldreboenden. Från och med nästa år kommer även alla skolor att drivas av Måltidservice. En ny kostpolicy tas fram och kommer att följa den så kallade Göteborgsmodellen – ett matsvinnskoncept som har målet år 2022 att halvera matsvinnet.

Besöksnäringsforum 2019 med fokus på hållbarhet

Nyköpings kommun bjöd besöksnäringen på en inspirerande eftermiddag på Stora Hotellet i Nyköping torsdagen 7 november.

Erik Lindhe, turistchef i Nyköping, berättade att det går bra för besöksnäringen i Nyköping. 89 % av företagen upplever att det har gått bättre och hotellnätterna har ökat med över 10 % jämfört med föregående år. 

Petra Lindberg från företaget Kurbits berättade om hur besöksnäringen kan bli mer hållbara och samtidigt tjäna mer pengar. Hon visade också gratis-appen Way2go, ett enkelt verktyg hur företagen kan kommunicera ut sitt hållbarhetsarbete. 

Nyköpings numera två ölbryggerier: Nils Oscar och nya Nyköping Brewing berättade om framtiden med ölprovning och restaurangdel, senaste öltrenderna med suröl och hur de två kommer att samverka med varandra. Båda ölsorterna finns på några av Nyköpings restauranger och i vår kommer även Nyköping Brewing att finnas på Systembolaget.

Vikten av hur man ska arbeta strategiskt för att få en bra storytelling, med företaget Kistone, var också en programpunkt. Det gäller att hitta den röda tråden, välja bort och välja det man ska berätta.