Vegankost i Nyköpings förskolor och skolor
Från och med höstterminens start kommer de kommunala förskolorna och skolorna att erbjuda vegankost för de som önskar. Det har länge efterfrågats och Sanna Hallman Lindh, enhetschef och verksamhetsutvecklare på Måltidsservice är glad över att nu kunna erbjuda alternativet.
I förskola och skola serveras det varje dag två måltidsalternativ, varav minst ett vegetariskt alternativ. Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost, vilket innebär att kosten innehåller mjölk och ägg, som veganer inte äter.
Det är i linje med branschorganisationen Kost och Närings nationella rekommendationer som vegankost nu erbjuds. Den mat som kommunens kostorganisation Måltidservice serverar ska uppfylla krav enligt skollagen avseende näringsriktiga måltider. När det gäller vegankost så kan inte tillräckligt näringsinnehåll gällande B12, kalcium, jod och järn garanteras.
- Det är upp till vårdnadshavaren eller den myndiga eleven att ansvara för att vegankosten kompletteras med kosttillskott. Många familjer och ungdomar är veganer av miljö- och/eller etiska skäl och det har saknats ett måltidsalternativ till dem på matsedeln. Vi är glada att nu kunna erbjuda vegansk kost för dem som önskar, säger Sanna Hallman Lindh.
Enligt Kost och närings rekommendationer klassas vegankost som ”anpassad måltid” men i Nyköpings kommun behövs ingen ansökan med läkarintyg utan vegansk kost erbjuds till alla individer som vill ha det. Det räcker med att göra en beställning på blankett – Beställning av vegetarisk, vegansk, fläskfri och blodfri kost. Beställningen görs av vårdnadshavare eller myndig elev.
Ny beställning lämnas in varje år inför varje hösttermin, senast 1 vecka innan läsårstart. Ifylld blankett ska lämnas till skola/mentor eller rektor på förskola. Om man äter normalkost igen ska också avanmälan av vegankost göras med samma blankett.
Om skolmaten i Nyköpings kommun
Sedan 17 februari 2020 är det kommunens kostorganisation, Måltidsservice, som lagar och serverar maten i skolan. Den mat som serveras i skolan är näringsmässigt fullvärdig enligt nordiska näringsrekommendationer och följer de krav som ställs enligt skollagen.
Arbetet med skolmaten utgår från kommunens kostpolicy med ett hållbarhetstänk där eleverna får kunskap kring matens miljöpåverkan. En stor del av råvarorna är ekologiska och flera förskolor och skolor arbetar aktivt med klimatsmarta sätt att inspirera eleverna till ett matintresse. Några av de kreativa arbetssätten har officiellt prisats vid ett flertal tillfällen, bland annat förskolans arbete med hållbar matglädje.